Mjesec hrvatske knjige: Ove domaće naslove nemojte propustiti

Kao i svake godine, od 15. listopada do 15. studenog obilježava se Mjesec hrvatske knjige. Ova je manifestacija nastala 1995. godine kada su je počele organizirati Knjižnice grada Zagreba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a svake godine obuhvaća središnji nacionalni program i lokalne programe. Cilj je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima.

Budući da se radi o Mjesecu hrvatske knjige, nama se učinio kao sjajna prilika za još malo promocije izvrsnih domaćih autora. Sastavile smo stoga popis knjiga koje bi bila šteta propustiti, a sigurne smo da ćete većinu pronaći i u svojoj lokalnoj knjižnici, što je samo dodatni plus.

 Marina Vujčić: Stolareva kći

Oni koji nas dulje prate znaju koliko smo obje zaljubljene u ovu knjigu. Vujčić je u svojim dnevničkim zapisima uspjela objediniti različite životne događaje, lakše i teže situacije i osjećaje u sjajnom štivu u kojem ćete se sigurno pronaći i kojem ćete se željeti vraćati.

Želimir Periš: Mladenka kostonoga

Ovo je djelo koje ćete čitati i sa svakim se novim poglavljem čuditi autorovoj dosjetljivosti. Jedan od najimpozantnijih romana novije književnosti odvest će vas na putovanje preko Hrvatske do Austrije koje nećete moći prestati čitati.

Tanja Radman: serijal Lex Legis

Mlada autorica uspjela je napisati fantastičan serijal. I pri tome ne mislimo isključivo na žanr. Iako se ona često opravdava govoreći da je bila jako mlada kad je počela pisati i da joj je zato prva knjiga najslabija, mi tu slabost nismo vidjele. Automatski nas je uvukla u radnju i zbivanja.

Nora Verde: Moja dota

Djetinjstvo s babom na otoku s knjigom u ruci ne zvuči baš naročito zanimljivo. Dok ga ne opiše sjajna Nora Verde. U humorističnom štivu koje odmah priziva okuse i zvuke ljeta uspjela je dočarati svu slojevitost obiteljskih odnosa i odrastanja u okruženju koje te nikad ne razumije do kraja.

Nastja Kulović: Kud si krenula?

Ako tražite roman koji će vam prodrmati svakodnevicu, na koji ćete plakati s likovima i od sreće i od tuge i koji će vas natjerati da se i sami zapitate kamo idete, našli ste ga. U sjajan stil, lišen patetičnosti, a prepun motivirajućih riječi, svoju je bolest, ali i odnose u vlastitoj obitelji zapakirala sjajna Nastja.

Davor Rostuhar: Ljubav oko svijeta

Davor i Anđela Rostuhar svoj su medeni mjesec proveli putujući svijetom i razgovarajući s ljudima – od najstarijih zajednica, koje još uvijek žive bez tehnologije, do onih na ulicama najrazvijenijih gradova – o ljubavi. Ova knjiga sa sjajnim tekstom i fotografijama pokazuje koliko njezinih oblika postoji.

Ana Cerovac: serijal Između orla i lava

Ako vas tko pokuša uvjeriti da u Hrvatskoj nema sjajnih autora fantastike, ne vjerujte mu. A ako volite taj žanr, ime ove autorice brzo potražite u knjižnici. Prvi je roman Krsnik, drugi Krasna zemlja, treći ne možemo dočekati.

Nebojša Lujanović: Maratonac

Sjajnim romanom koji tematizira pisanje i trčanje Lujanović će vas sigurno potaknuti na proaktivnost, a zbog predivnog stila sigurno ćete mu se željeti vratiti.

Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši

Nije upitno hoće li djela Kristiana Novaka ući na lektirne popise, upitno je samo kad će se to dogoditi. Osvojio nas je Ciganinom i Črnom mati zemlom, a sljedeće njegovo djelo jedva čekamo.

Olja Savičević Ivančević: Pjevač u noći

U prekrasnom poetskom romanu Olja Savičević Ivančević uspjela je nepatetično i neklišejizirano opisati ljubav, prema muškarcu, prema sebi, ali i prema gradovima u kojima je boravila.

Julijana Matanović: Zašto sam vam lagala?

Julijanu Matanović nije potrebno puno predstavljati i koje god njezino djelo uzmete, nećete pogriješiti. Ako ne znate odakle početi, provjerite zašto je ovo mnogima omiljeno čak i dvadeset godina nakon objave.

Ena Katarina Haler: Nadohvat

Mlada domaća autorica svojim je prvijencem opisala bogatu, ali tešku obiteljsku priču koja će vas rastužiti, razljutiti, ali i ugrijati vam srca.

Pavao Pavličić: Pokora

Ovaj roman najljepše je ljubavno pismo književnosti koje smo imale priliku čitati. Ako ste voljeli Koraljna vrata, Pokoru ćete obožavati.

Jelena Kastaneti: Živjeti

Šećer uvijek dolazi na kraju, a ni ovaj popis nije iznimka. Roman je ovo uz koji ćete plakati i smijati se i nakon kojeg ćete poželjeti što prije zagrliti svoje bližnje.

Na popis nismo uvrstile lektirna djela, no već znate da će vas, ako posegnete za njima, dočekati isključivo kvaliteta.

Ako želite još više preporuka domaćih djela, priključite nam se u grupi na Facebooku namijenjenoj isključivo toj tematici i ne ustručavajte se podijeliti i svoje dojmove. 🙂

Komentiraj