Sve tajne sage Sedam sestara otkrivene su u romanu koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Harry Whittaker, prateći korake svoje majke Lucinde Riley, u posljednjem romanu serijala Sedam sestara Atlas: Pa Saltova priča poveo nas je još jednom na emotivno putovanje dobro poznatim mjestima diljem svijeta. Razlika je u tome što ovaj put kao suputnika imamo ne jednu od sestara, već njihova oca, a sličnost je u tome što priča, kao i prvih sedam romana, ostavlja bez daha. A podnaslov na koricama romana zbilja ne laže – sve tajne zaista jesu otkrivene.

Okvir priče vjerojatno je svima dobro znan: rutinu života šest djevojaka posvojenih s različitih strana svijeta u prekrasnom dvorcu Atlantida na skrovitoj obali Ženevskog jezera naglo prekid vijest o smrti ljubljenog oca/posvojitelja Pa Salta. Dok Maja, Ally, Star, CeCe, Tiggy i Elektra putuju svijetom – od Brazila do Australije – u potrazi za svojim biološkim obiteljima i otkrivajući vlastito podrijetlo, javlja im se niz pitanja o njihovoj neobičnoj obitelji. Tko je zapravo bio Pa Salt? Čime se bavio? Kako se uopće zove? Što im to, čini se, skriva Marina, njihova dugogodišnja dadilja koju smatraju majkom? Kakve veze s cijelom pričom ima Zed Ezsu, ljigavi bogataš koji se mota oko njih? I kako se u život njihova neobičnog oca uklapa sedma sestra Merry, dotad izgubljena, koja je bježala od njih po cijelom svijetu?

Iako se činilo da su odgovori zauvijek nestali kad je Pa Salt završio na dnu mora – s čijom se smrti poklopila i smrt obožavane autorice serijala Lucinde Riley – ispostavilo se da su skriveni u Pa Saltovu dnevniku koji je pisao cijeli život i koji je, skupa s očevim pismom, završio u rukama Merry. Kroz posljednji roman sestre i čitatelje od carske Rusije, preko High Wealda, Brooma u Australiji, West Corka u Irskoj i mnogih drugih mjesta do ženevskih obala vodi snažni Pa Saltov glas, pričajući tragičnu, ali ljubavlju i dobrotom zaogrnutu, priču o prijateljstvu dvojice dječaka i mržnji koja im je uništila živote.

Onima koji su možda strahovali od toga da posljednji dio serijala neće stilski biti jednak prethodnim romanima jer ga nije pisala Lucinda Riley moram odmah odagnati svaku bojazan. Da na naslovnici ne stoji ime Harryja Whittakera, ne bih ni primijetila da svih osam knjiga nije napisala ista osoba. Whittaker je savršeno uspio utjeloviti Pa Salta, isprepadanog i šutljivog dječaka, mentalno puno starijeg od svoje kronološke dobi, a kasnije poštenog čovjeka u potrazi za ljubavlju i srećom, spremnog odužiti se za dobročinstva koja su usmjerila njegov život. Osim toga, ni sestre kao likovi nisu ništa izgubile promjenom autora, a u posljednjem romanu otkrivaju se i četiri važne popratne priče koje uključuju osoblje Atlantide – srdačnu Marinu, šutljivu Claudiju i nenametljivog Christiana – te uvijek staloženog odvjetnika Georga Hoffmana.

Iako je sedmi roman puno dinamičniji od osmog, i u posljednjem se dijelu susrećemo sa svim sestrama, prateći njihove reakcije na dirljivu Pa Saltovu priču i njegove susrete s članovima njihovih obitelji za koje su tek nedavno saznale. Ipak, u ovom je dijelu u malo većem fokusu Ally, sestra koja je na početku opisana kao njihova predvodnica i koja je, osim oca, izgubila i voljenog zaručnika. Takav razvoj događaja ne iznenađuje s obzirom na to da ona jedina još nije uspjela pronaći stabilnost nakon Theove smrti, ali i s obzirom na to da se uvijek kad su sestre bile skupa nametala kao svojevrsna njihova glasnogovornica. Upravo njezina znatiželja, nestrpljivost i sklonost tome da stvari izvede načistac dovode do zanimljivog i neočekivanog obrata te poljuljaju staloženog Hoffmana i njegovu želju da do kraja ispoštuje volju klijenta kojem je bio najodaniji.

Promocija romana Atlas: Pa Saltova priča, sudjeluju autor Harry Whittaker i prevoditeljica Jelena Pataki Šumiga

Da privedemo ovaj pokušaj osvrta na roman bez spoilera kraju – čitajte serijal Sedam sestara. Ako volite bogate obiteljske sage s pregršt povijesnih činjenica kvalitetno uklopljenih u svakodnevne živote ljudi, uživat ćete i neće vam biti dosta ni nakon osam knjiga. Upoznat ćete se s bogatim povijestima Brazila, Australije, Španjolske, s irskom borbom za neovisnost i podsjetiti na užase Drugog svjetskog rata, i to prateći put do samoostvarenja sedam snažnih žena koje traže svoje mjesto pod suncem. Dašak mističnosti serijalu daju cigansko i aboridžinsko naslijeđe, a Lucindi Riley skidam kapu jer je uspjela u modernu epsku priču uklopiti djelić grčke mitologije s ciljem da pobudi nadu.

Ako ne promijeniš smjer u kojem ideš, mogao bi završiti tamo kamo si krenuo – misao je vodilja koja se proteže kroz roman Atlas: Pa Saltova priča, Hvala Harryju Whittakeru što je pomogao da ovaj serijal ne promijeni smjer i da nadvlada čak i smrt svoje kreatorice.

Roman Atlas: Pa Saltova priča možete pronaći na web-shopu Egmonta i u svim knjižarama u Hrvatskoj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s