Ana Cerovac, „Krasna zemlja“: Putovanje u 17-stoljetnu Istru koje nećete željeti privesti kraju

Kada nas je prije dvije godine mlada autorica Ana Cerovac upoznala s davnim i magijom te ratovima prožetim svijetom Istre i Kvarnera, teško nam je bilo rastati se od njega. Srećom, nije nas pustila da dugo čekamo te smo već ove godine dobili priliku ponovo proputovati 17-stoljetnom Istrom i doživjeti sve što i naši junaci Krsto i Marija. Ni ovo nas putovanje nije razočaralo, no postoji jedan mali problem – sad opet jedva čekamo nastavak.

Ako ste čitali Krsnika (ako niste, a planirate, bolje je da ovaj tekst preskočite jer ćete naići na spoilere), sjećate se koliko je napeto roman završio: Krsto se, skupa sa senjskim uskocima, zatekne na mletačkoj galiji kojom upravlja Venier i samo pukom srećom završi kao galijot, a ne na vješalima. No u isto vrijeme otkriva da je njegova ljubljena žena Marija, za kojom je u potrazi gotovo godinu dana obilazio Istru, štriga koja promaže providuru Loredanu, ozloglašena Boccanegra. Krasna zemlja nastavlja se upravo ondje gdje nas je Krsnik ostavio. I u ovom romanu susrećemo se s borbama dobra i zla – krsnika i štriguna, s mletačko-uskočkim i mletačko-habsburškim ratovanjima, ali i s opasnom kugom, brojnim tajnama te poviješću dvaju – i to posljednjih – istarskih divova.


Ana Cerovac, „Krsnik“: Primamljivi fantastični svijet nekih davnih Istre i Kvarnera


Da bi napisala Krasnu zemlju, Cerovac je i ovoga puta poprilično mnogo vremena morala posvetiti proučavanju povijesnih spisa. Donosi nam tako detaljne opise mletačkih galija i uskočkih manjih brodova, njihovih načina ratovanja, ali i povijesnih ratnih bitki koje su se odvile na istarskom tlu. Ipak, da se ne bi radilo samo o suhoparnom povijesnom štivu, vješto je povijesne činjenice ispreplela s narodnim predajama istarskog podneblja, u što je upisala i književni intertekst te veliku ljubavnu priču između štrige i krsnika.

Nekad je Istra bila puna krsnika, uvijek je govorio Vid Vrbnički. Od Učke do mora, posvuda se tada slavilo i ženilo, oralo i gradilo. A onda je došao rat. Krsnike su odveli na bojište i više se nikad nisu vratili. Krenule su bolesti, suše i nestašice. Sukobi na granicama i pomor stoke. I čovjek je čovjeku postao vuk. Zapamti, Krsto, zemlja bez krsnika zemlja je na koju Bog više ne gleda.

U prvom dijelu trilogije Između orla i lava mlada je spisateljica pokazala i svoje pripovjedačko umijeće, kao i da joj osmišljavanje sjajnih dijaloga ide kao od šale. Krasna zemlja stilski je još izbrušenija, a Cerovac je pokazala da odlično barata i dvama fokalizatorima: u ovom romanu radnju pratimo i iz Marijine perspektive, ne više samo iz Krstine. Iako se na prvu možda čini da bi to moglo smanjiti napetost jer čitamo, primjerice, kako se i jedna i druga strana pripremaju za osvajanje grada, dapače, roman ćete, ako ga uzmete u ruke, progutati.

Osim što se u romanu bavi poviješću i motivima iz istarske narodne predaje, autorica se u nastavku još više poigrala sudbinama, a njezini su likovi u Krasnoj zemlji razrađeniji nego u Krsniku. Tako dobivamo uvid u njihove strahove, nade, u najskrivenije želje, kao i u najveće bojazni. I kao da borba na istarskim morskim i kopnenim bojištima nije dovoljna, susrećemo se i s borbom dobra i zla u samim likovima. Na kraju nas autorica ostavlja s velikim pitanjem –  što će od toga prevladati u našem omiljenom krsniku?

Marijine su riječi u jednom bile istinite. Svatko je pred licem svoje savjesti bio sam. I svatko ju je, kad-tad, morao pogledati u oči.

Na kraju je naš savjet onima koji se još nisu upoznali s ovim sjajnim svijetom da što prije pronađu knjigu i prepuste se njezinoj magiji (možda baš na nekoj od istarskih plaža) jer sigurne smo da one koji su pročitali Krsnika ne treba puno nagovarati. I onda nam preostaje samo čekati rasplet za koji se iskreno nadamo da nam slijedi uskoro.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s