„Doručak kod Krleže”, izložbe i predstave obilježit će deseti Festival Miroslav Krleža

Jubilarni, 10. Festival Miroslav Krleža ponudit će zagrebačkoj publici od 1. do 7. srpnja bogat program – od predstava i izložbe Krležinih rukopisa do obilaska njegovih zagrebačkih adresa – a bit će otvoren praizvedbom predstave Djetinjstvo u Agramu.

Festival će se održati u atriju Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, a drama Djetinjstvo u Agramu ima posebno mjesto u memoarsko-dnevničkom dijelu Krležina opusa. Taj naslov otkriva ishodišne fascinacije i slike iz kojih će se razviti kolosalni opus velikoga pisca, ističu organizatori.U toj predstavi, redateljice Senke Bulić i dramaturginje Ane Prolić u koprodukciji s GDK-om Gavella, kojom će festival biti otvoren, glume Andrej Dojkić, Ana Kvrgić, Siniša Ružić, Ivana Bolanča, Marko Petrić i Sven Medvešek, uz glazbenike Luciju Barišić i Matiju Antolića.

Na festivalu će 5. srpnja gostovati Hrvatsko narodno kazalište (HNK) iz Šibenika predstavom Leda u režiji Borisa Svrtana, a igrat će Luka Dragić, Franka Klarić, Ivan Jončić, Bojana Gregorić Vejzović, Boris Svrtan i Oriana Kunči. Dan kasnije studenti Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom Dore Ruždjak Podolski, izvest će  predstavu U agoniji.

Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama

U bogatu festivalskom programu naći će se i monodrama Krležina Saloma 3. srpnja, a za 4. srpnja priređeno je iznenađenje – Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama prema zamisli Marine Bagarić, kada će publika turističkim autobusom, uz pratnju glumaca i glazbenika, posjetiti šest adresa na kojima je Krleža živio i stvarao.

Popratni, dnevni festivalski program također je bogat i raznovrstan. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 2. srpnja u podne moći će se razgledati Krležini originalni rukopisi u sklopu programa Iz Autorova pera – rukopisna građa Miroslava Krleže, uz sudjelovanje Lade Čale Feldman, Suzane Marjanić, Igora Medića, Ivanke Stričević, Gorana Matovića i Irene Galić Bešker.

U programu Krleža na Mađarskom 4. srpnja u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže, između ostalih, gostovat će akademik Otto Tolnai, mađarski pjesnik, pisac i esejist, a u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti bit će pak  5. srpnja otvarena izložba Dijalozi – Petar Dobrović / Miroslav Krleža.

Doručak kod Krleže u sedam ujutro 

Tradicionalna nadrealističko-gastronomska svečanost obilježavanja Krležina rođendana Doručak kod Krleže (7. srpnja u 7 sati ujutro, što je vrijeme Krležina rođenja) u Kazališnoj kavani Kavkaz zamišljena je kao spoj glume, glazbe i gastronomije u bijelom (službeni dress code).

U programu će sudjelovati Zrinka Posavec, Sara Renar, Mario Igrec, Sara Stanić, Nikša Marinović, Irena Šekez Sestrić, Goran Matović te glazbenici Elma Burnić i Admir Ćulumarević (Filmmusicorkestar).

Festival će 7. srpnja biti zatvoren monodramom Moj obračun s njima u izvedbi Rade Šerbedžije i uz gostovanje benda Zapadni kolodvor.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s