O propalim novogodišnjim odlukama – i čitanju

Jeste li krajem prošle ili početkom ove godine donijeli odluke koje bi vam pomogle u tome da postanete bolja verzija sebe? Kako to napreduje – pridržavate li se svojih odluka? Je li među njima i željeni broj pročitanih knjiga? Koliko ste knjiga pročitali u siječnju?

Prošlo je već skoro mjesec i pol od početka 2020. Idealno je vrijeme za reviziju! Pitanja postavljena na početku nisu tu kako bi prouzročila grižnju savjesti, ali vjerojatno su ju ipak prouzročila – bez obzira na to osjećate li se loše zato što se niste pridržavali svojih novogodišnjih odluka, pročitali određeni broj knjiga ili i jedno i drugo. Rijetki su oni koji su svoje odluke o kvalitetnijem načinu života počeli provoditi točno određenog datuma (na Novu godinu, u ponedjeljak ili puni sat) – ali baš je to činjenica koja vam ide u prilog. To znači da možete krenuti odmah i da ne morate ništa čekati. Jer svi dobro znamo koliko je lako nešto odgoditi kada ne krenemo istog trena. Krenimo onda s čitanjem.

Godišnji čitateljski izazovi – kvantiteta iznad kvalitete?

Masovna je produkcija sveprisutna. Sve je više book blogera koji vam nesvjesno nabijaju grižnju savjesti brojem pročitanih knjiga, a ne pomaže ni Goodreads jer se malo sramite javno priznati koliko (malo) čitate? Divno je kada vas navedeno motivira i daje vam vjetar u leđa da čitate što više, ali zapamtite – kvaliteta je uvijek bolja od kvantitete. I pritom ne planiramo osuđivati žanrove koje možda volite čitati, a nisu prihvatljivi među uzvišenim krugovima čitatelja. Želimo reći da je važnije da u djelu uživate, da promišljate o rečenicama koje čitate i da budete prisutni dok čitate – što se ne može dogoditi dok pokušavate oboriti Guinnessov rekord u broju pročitanih stranica u minuti ili knjiga u godini.

(Usput, postoji li i ta kategorija među Guinnessovim rekorderima? Morat ćemo provjeriti!)

Processed with VSCO with hb1 preset

Odlično je kada pomičete svoje granice i zato je divno kada broj pročitanih knjiga iz prethodne godine odlučite povećati u aktualnoj. Ali ako nemate naviku čitati redovito, a ipak odlučite u ovoj godini pročitati 80 knjiga, to može biti izrazito demotivirajuće. Krenite od jedne stranice. Jedne knjige. Jedne navike da čitate redovito. Ako budete ustrajni, doći ćete i do velikih brojki. Ako su vam one uopće važne.

Sitnice koje mijenjaju cijelu sliku

Dakle, krenite od jedne stranice – što znači da svoj veliki godišnji cilj trebate razlomiti na manje – primjerice na mjesečni, tjedni ili dnevni – a izvršavanje manjih ciljeva vodit će do izvršavanja onih velikih. Koncept tiny habits do savršenstva je izbrusio James Clear pa mi nećemo puno pametovati – samo ćemo poručiti da krenete od najmanje navike. Jedna stranica prije spavanja umjesto mobitela ili ujutro odmah nakon buđenja. Možda jedna stranica kao nagrada nakon 20 naučenih stranica gradiva za ispit ili odrađenog nekog velikog zadatka? Odluka je na vama. Učinite čitanje nagradom.

Processed with VSCO with hb2 preset

Čitajte „usput“

Ove male navike još je lakše provesti ako odlučite biti fleksibilni i dopustite im da uđu u vaš život: knjigu možete imati u torbi i pročitati pokoju stranicu u javnom prijevozu ili dok čekate u redovima obavljajući svakodnevne zadatke u gradu. Ako ne stignete otići do knjižnice, možete knjige posuditi online – Knjižnice grada Zagreba imaju zgodnu aplikaciju koju smo isprobale! Ako trčite ili idete u teretanu, možete povremeno umjesto glazbe u slušalice ubaciti audioknjige.

Sastavite najbolji popis knjiga na svijetu

A kakav je to? Onaj koji je savršen za vas! Nemojte se povoditi trendovima ako osjećate da to nije za vas. Naravno, lijepo je pratiti književnu produkciju i biti sa svime u tijeku, ali ne morate pročitati baš sve što čitaju drugi ako unaprijed osjećate da u tome nećete uživati. Na popis stavite knjige koje vas vesele i koje jedva čekate uzeti u ruke – jer zašto inače uopće čitate? Popis možete podijeliti na nekoliko kategorija kako biste time obuhvatili sve što želite čitati – primjerice po žanrovima, fikcija ili ne, domaće ili strano, noviteti ili klasici – možda vam u odabiru mogu pomoći kategorije našeg bloga Svježe otisnuto i Iz naftalina.

Processed with VSCO with hb1 preset

Bez stresa

Odlučite da ćete čitati, no ne stvarajte si stres i grižnju savjesti ako nekada ne izvršite ono što ste naumili – svi mi imamo takve dane. Važno je samo da sljedećeg dana date sve od sebe kako biste se osjećali dobro u svojoj koži. Odlučite istinski uživati i oplemeniti svoju svakodnevicu jer to je najljepša odluka koju možete donijeti.

Neka vaš početak bude baš sada, uzmite prvu knjigu koja vam je pri ruci i krenite čitati. To je svakako vrijeme koje biste u suprotnom proveli na društvenim mrežama. Čitajte 10 minuta, pročitajte 10 stranica. Nije važno. Važno je početi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s