Naslovi Knjižnica grada Zagreba odsad su članovima dostupni i u aplikaciji

Tehnologija je danas u sve većem zamahu, a mladima je i studentima nemoguće zamisliti dan bez smartphonea i život bez laptopa. Sve se ekraniziralo i digitaliziralo pa se tako čini da se mladi sve više okreću od knjiga i čitanja. Da se digitalna revolucija može iskoristiti u svrhu poticanja čitanja, pokazuju nam mnogi primjeri – sve je više profila i stranica na društvenim mrežama koje okupljaju knjiške moljce – a najnoviji dolazi iz Knjižnica grada Zagreba. Radi se o aplikaciji Zaki Book koja je korisnicima dostupna od 31. svibnja 2019. godine.

Zaki Book je prva knjižnična aplikacija za posudbu knjiga koju će moći koristiti članovi KGZ-a stariji od 15 godina. Radi se o aplikaciji kojom možete u nekoliko klikova posuditi bilo koji od 400 dostupnih naslova, a za to su vam potrebni samo broj članske iskaznice te pin koji možete, ako ste član knjižnica, dobiti na pultu bilo koje od njih. Odjednom možete posuditi dvije knjige, dakle u mjesecu maksimalno njih 5, a posuđene se knjige mogu čitati u isto vrijeme na četiri uređaja. Posuđuju se na 21 dan bez mogućnosti produljenja roka.

ZB

O motivaciji za izradu aplikacije govorila je Ivana Faletar Horvatić iz KGZ-a:

Mogla bi potaknuti sve naše članove, mlade i stare, kako im se svidi koji naslov na više čitanja, ali i probuditi veći interes javnosti i da građani koji nisu naši članovi dođu i koriste naše usluge.

Kako aplikacija funkcionira?

Kada se prijavite brojem članske iskaznice i pinom, dočeka vas jednostavno sučelje u kojem imate samo nekoliko opcija, taman dovoljno za funkcioniranje: možete pogledati posuđene naslove ili koristiti tražilicu te saznati više o programu i odjaviti se.

Sučelje

Mi smo odlučile posuditi Marinkovićeva Kiklopa, a za to je bilo dovoljno upisati u tražilicu naslov djela, stisnuti gumb Posudba i potom još jednom potvrditi posudbu. I Kiklop nas je dočekao među posuđenim naslovima, s podacima o roku povrata te s gumbom za povrat koji je jednostavan kao i posudba.

Kolaž Za čitanje je bilo dovoljno kliknuti na naslov ili naslovnicu knjige. U samo nekoliko klikova našli smo se s Melkiorom usred buke i kaosa.

ghdghdg

Kao što je već spomenuto, djelo možete čitati na četirima uređajima istovremeno, a za to je dovoljno prijaviti se i na ostale uređaje s istim podacima.

Nakon isprobavanja aplikacije, moramo priznati da nas je oduševila. Jednostavna je za korištenje, a članovima je ionako bogata ponuda Knjižnica grada Zagreba sada još dostupnija. Loša je jedino možda za srednjoškolce – sad više neće moći koristiti izgovor nije bilo knjige u knjižnici kad ne pročitaju lektiru. Šalimo se, naravno. Vjerujemo da će vrijednost ovog projekta KGZ-a prepoznati svi knjiški moljci te da će se ponuda s vremenom samo širiti. Knjigu tako u svakom trenutku možemo imati na dlanu, a u tom slučaju nitko sretniji od nas.

Napisala: Željka

Fotografija: Pixabay

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s