Što Dobby radi u Hogwartsu i kamo je nestao Voldemortov nos: nelogičnosti serijala o Harryju Potteru

J. K. Rowling jednom je izjavila kako bi voljela biti upamćena kao osoba koja je učinila najbolje što je mogla sa svojim talentom. I to joj se ostvarilo. Stvorila je impresivnu priču o čarobnjačkom svijetu u koju se svi sićušni detalji savršeno uklapaju i u kojoj gotovo sve ima svrhu. Upravo je zato njezin Harry Potter i začarao milijune ljudi.

Međutim, iako nam se čini kako je sve u čarobnjačkom svijetu Rowlingove savršeno smisleno, postoje i sitnice koje se, ako malo bolje o njima razmislimo, čine nelogičnima. Portal Index.hr napravio je popis takvih situacija, a mi smo neke od njih dodatno istražile i donosimo ih u nastavku.

Harry kreće u školu mjesec dana ranije

Nelogičnost filma | Scena u kojoj poludiv Rubeus Hagrid razbija vrata kolibe usred mora jedna je od pamtljivijih iz prvog filma o svima nam dragom čarobnjaku, a čak i oni koji su film gledali samo jednom sjetit će se zgnječene torte koju je Hagrid napravio povodom Harryjeva jedanaestog rođendana. Nakon avantura u kolibi njih dvojica kreću u Zakutnu ulicu i, kad Harry nabavi sve što mu je potrebno za prvu godinu u školi vještičarenja i čarobnjaštva, Hagrid mu daje kartu za Hogwarts Express i nestaje, a Harry panično traži peron 9 i ¾. S obzirom na to da Harry Potter rođendan slavi 31. srpnja, fanovi su se s pravom zapitali zašto taj dan odlazi u školu, čak mjesec dana prije rujanskog početka školske godine. U knjizi se Harry nakon kupnje potrepština vraća Dursleyjevima, a onda ga tetak odvozi na kolodvor 1. rujna.

HEX

Nedosljedna pravila škole

Nelogičnost knjige i filma | Hogwarts je navodno najsigurnije mjesto na svijetu, naravno, ako zanemarimo da se u njemu učenici susreću s troglavim čudovištima, zmajevima, zmijama koje ubijaju pogledom, ogromnim paucima… Ipak, u Hogwartsu se svi brinu za sigurnost, posebno primjerice pri odlasku u Hogsmeade, za što učenicima treba potpisano odobrenje skrbnika. S druge strane, za sudjelovanje u Tromagijskom turniru, iz kojeg su mnogi izlazili osakaćeni – ili nisu izlazili uopće – nikakvo odobrenje nije potrebno. Kako se to dogodilo?

Harry nije vidio testrale nakon što je ubio Quirrella

Nelogičnost filma | Kao i mnoge druge čudesne stvari i pojave, testrale upoznajemo kad i Harry. Nakon što vidi Cedricovu smrt, Harry shvati da se kočije ne pokreću same, kako je dotad mislio, a kasnije se na testralima družina otputi i u London. Međutim, iako u knjizi Harry Potter i kamen mudraca Harry zapravo ne ubija Quirrella, već se bori s njim i onesvijesti se, a onda ga Dumbledore sredi, u filmu je prikazano da je upravo on taj koji ga je ubio svojim dodirom. Zašto onda testrale nije vidio i prije u filmovima?

Ginny u Odaji tajni

Nelogičnost filma | Nakon natpisa da je djevojčica odvedena u Odaju tajni i da će njen kostur dolje zauvijek ležati, bez ikakve provjere tko od učenika nedostaje, McGonagall izjavljuje pred učenicima kako je oteta Ginny Weasley. Kako je ona to znala?

 Dobby u Hogwartsu

Nelogičnost knjige i filma | Kućni vilenjaci kuću smiju napustiti samo na naredbu vlasnika te ostaje nepoznato zašto je Lucius Malfoy Dobbyja poveo sa sobom u Hogwarts u uobičajeni posjet Dumbledoreu. Mnogima se čini kako se to dogodilo samo kako bi ga Harry uspio osloboditi…

dobby

Djelovanje putoključa

Nelogičnost knjige i filma | S putoključem se prvi put susrećemo u knjizi Harry Potter i plameni pehar te saznajemo, skupa s Harryjem, da se radi o bezvrijednom predmetu koji je začaran tako da ima teleportacijsku moć. Kada posluži svojoj svrsi, njegova se moć gubi. Upravo je zato nejasno kako djeluje začarani tromagijski pehar: kad ga Cedric i Harry dotaknu, odvede ih do Voldemorta, nedugo potom njime se i vraćaju u Hogwarts, a kada ga nekoliko trenutaka kasnije dotakne Cedricov otac, on je opet obični pehar. Nije li moć trebao izgubiti nakon prvog putovanja?

Grimmauldov trg 12

Nelogičnost knjige i filma | Zanimljivo je da, unatoč postojanju nekoliko isključivo čarobnjačkih sela diljem Engleske, obitelj Black živi usred Londona među bezjacima, iako su baš Blackovi čistokrvni čarobnjaci kojima bezjaci nisu dragi. Možda su samo željeli živjeti u centru grada, tko zna.

Dumbledore nije znao da je Voldemort stvorio horkrukse

Nelogičnost filma | U filmu Harry Potter i princ miješane krvi Harry dobiva sjećanje profesora Slughorna iz kojeg Dumbledore zaključuje da je Voldemort stvorio horkrukse. Potpuno je nelogično da čarobnjak njegovog kalibra, koji se susreo s dnevnikom Toma Riddlea i koji je uništio Gauntov prsten, nije ranije zaključio da je imao posla s horkruksima, pogotovo kad se uzme u obzir da tijekom cijele godine izbiva iz Hogwartsa u potrazi za nečim. U knjizi je potpuno druga priča – Dumbledore je siguran da je Voldemort stvorio horkrukse, ali mu Slughovo sjećanje potvrđuje da ih je bilo sedam.

Voldemort koji ubija Jamesa i Lily nema nos

Nelogičnost filma | Brojni memovi na internetu temelje se na tome što Voldemort nema nos pa nam isprva možda i nije čudno što ga tako prikazuju i u filmovima, osim kad se radi o mladom Riddleu. Međutim, treba imati na umu da je Voldemort bez nosa ostao tek u četvrtom dijelu, nakon ponovnog rođenja. Prije toga imao je ljudski lik. Ipak, kad god se u filmovima prikazuje ubojstvo Harryjevih roditelja, koje se dogodilo godinama ranije, Voldemort je prikazan upravo bez nosa, u neljudskom liku.

d2acdeeb8c918c6343c73048c306d4c3

Peter Pettigrew kao čuvar tajne

Nelogičnost knjige i filma | U Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana saznajemo da je Sirius trebao biti čuvar tajne o tome gdje se Potterovi nalaze, no odlučili su je ipak povjeriti Pettigrewu jer se pretpostavljalo da će Voldemort prvo mučiti Siriusa kako bi to saznao. No sada se postavlja pitanje zašto čuvari tajne nisu bili James, Lily ili Dumbledore. Jedno od pragmatičnih, ali ipak objašnjenja u koje ne želimo vjerovati kaže da je Dumbledore znao što će se dogoditi i da je bio spreman žrtvovati obitelj Potter kako bi zaustavio Voldemorta.

Različite boje očiju

Nelogičnost filma | Harry Potter u knjizi ima zelene oči, dok Daniel Radcliffe, koji ga glumi, ima plave oči. Dobro, hajde, to još nekako i možemo probaviti. Ipak, problemi s bojama očiju tu ne staju. Nakon što se 368 puta ponovi kako Harry ima majčine oči, po čemu ga svi prepoznaju, Lily nam prikažu kao ženu sa smeđim očima. Kakvo svetogrđe!

 


Sličan sadržaj:

Sličnosti „Harryja Pottera” i „Gospodara prstenova”: Što je Rowling preuzela od Tolkiena?

Kviz o Harry Potter serijalu koji će rasturiti samo pravi znalci

Knjige o Harryju Potteru ne mogu se nabaviti u knjižarama, a na crnom tržištu cijene su otišle u nebesa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s