Od govorne mane do impresivnog nastupa na inauguraciji: Mlada pjesnikinja Amanda Gorman očarala je svijet

Uvijek postoji svjetlo, samo ako smo dovoljno hrabri da ga vidimo, samo ako smo dovoljno hrabri da to svjetlo budemo, poručila je mlada pjesnikinja Amanda Gorman na inauguriciji Joea Bidena, dok su oči cijeloga svijeta bile uprte u nju. Stihovi su to pjesme The Hill We Climb, koju je napisala kako bi pozdravila dolazak novog predsjenika na vlast i zahvaljujući kojoj je osvojila srca brojnih Amerikanaca, ali i ljubitelja književnosti diljem svijeta.

Ova je 22-godišnja Afroamerikanka rođena u Los Angelesu 7. rujna 1998. godine, a tijekom djetinjstva obilježila ju je, kako sama kaže, govorna mana, navodi Jutarnji list. To joj je pomoglo da postane izvođačica i pripovjedačica kakva je danas. U poeziju se zaljubila vrlo rano, a već je sa 16 godina imenovana za mladu pjesničku laureatkinju LA-a. Tri godine kasnije, dok je studirala sociologiju na Harvardu, imenovana je Nacionalnom pjesničkom laureatkinjom za mlade, a to je titula koja se u SAD-u daje osobi koja pokazuje iznimne vještine u umjetnosti, koja je snažan vođa i posvećena društvenoj pravdi.

Iako je Biden 46. predsjednik Sjedinjenih Država, Gorman je tek šesta pjesnikinja koja je nastupila na predsjedničkoj inauguraciji, no ujedno je i najmlađa. Pozivnicu je dobila od Jill Biden koja je gledala njezin nastup u Kongresnoj knjižnici. Pjesmu je oblikovala služeći se temom inauguracije Ujedinjena Amerika, a kako je rekla za New York Times, inspirirali su ju govori Abrahama Lincolna i Martina Luthera Kinga, velikih vođa koji su ujedinili naciju u vremenima velikih podjela, ali i recentni događaji u glavnom gradu.

Nisam htjela ni na koji način pokušati prikriti ono što smo imali priliku vidjeti proteklih nekoliko tjedana i, usuđujem se reći, posljednjih nekoliko godina. Amerika koju poznajemo je neuredna, još u ranom razvoju da postane sve ono što može biti. To je ono što moja pjesma priznaje. Napisala sam je tako da uviđa sve ožiljke i rane ove zemlje i da nas, nadam se, potakne da krenemo putem iscjeljenja, rekla je u intervjuu.

Svoju prvu knjigu, zbirku pjesama The One For Whom Food is Not Enough, objavila je 2015., a kasnije ove godine izlaze joj slikovnica Change Sings s ilustracijama Loren Long te zbirka poezije naslovljena prema inauguracijskoj pjesmi, koje se već mogu naručiti na Amazonu te su u roku od jednog dana postale bestseleri, navodi Tportal.

Cijeli Amandin nastup na inauguraciji možete pogledati na poveznici.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s