Povratak u prošlost: Lokacije koje su ugostile „Bridgerton”, „Male žene” i „Ponos i predrasude”

Uprizorenjima klasičnih romana vrlo se rado vraćamo iz više razloga. Osim što su povratak u drugo vrijeme, prepuno nama nepoznatih običaja i pravila, iz kojih možemo jako puno naučiti o povijesnom razdoblju, uvijek se iznova zaljubljujemo u kostimografiju i scenografiju. Posebno nas, iz filma u film i iz serije u seriju, bez daha ostavljaju i prekrasne lokacije te smo odlučile prošetati Britanijom i Amerikom i otkriti vam gdje su snimani neki od najdražih nam filmova i serija.

Bridgerton, 2020.

Čime započeti popis nego trenutno najpopularnijom serijom na Netflixu. Serija je, znaju to već svi, ali vrijedi ponoviti, snimana prema romanima Julije Quinn te nas vraća 200 godina u prošlost. Lady Whistledown najavila je da nas čeka i druga sezona, a dotad prošetajmo lokacijama koje su nas očarale u prvoj.

Kuću Bridgertonovih izvana glumi kuća Rangers u Londonu, dok su scene koje su smještene u unutrašnjosti snimane u kući Halton u Buckinghamshireu. Kuća Halton poslužila je kao lokacija snimanja i doma obitelji Featherington.

Sjećate se dvorca Clyvedon u kojem stoluje vojvoda od Hastingsa i u kojem Simon i Daphne provode vrući medeni mjesec? To zdanje, nažalost, ne postoji, a kao kulise su poslužili dvorac Howard u Yorku i još neke poznate londonske rezidencije. Daphne je pomilovala praščiće i zamjerila se seljanima u selu Coneysthope u Yorku.

Kuća u kojoj stoluje lady Danbury zapravo je muzej Holbourne, a zaposlenici su bili oduševljeni što njihovo zdanje gostuje u seriji.

Scene s kraljicom na tronu snimljene su u kući Wilton, koja je udomila i Netflixovu Krunu.

Ponos i predrasude, 2005.

Iako postoji nekoliko adaptacija ovog sjajnog romana, nas dvije najviše uživamo upravo u filmu iz 2005. Od toliko sjajnih zdanja u filmu, zanimljivo je da je samo jedan set izgrađen, a evo gdje se nalaze ostala.

Dom obitelji Bennet Longbourn glumio je Groombridge Place, kojim možete i u virtualnu šetnju na poveznici.

Rosting, dom lady Catherine, zapravo je kuća Burghley Stamford u Lincolnshireu, a ako ste gledali Da Vincijev kod, ovo vam je mjesto sigurno poznato.

Scena koja nam je u filmu svima oduzela dah jest Darcyjeva prošnja Elizabeth u parku dok kiša pljušti. Kemija između njih tad je bila jasno vidljiva, a mi nismo znali bismo li gledali u prizor njih dvoje ili sve što ih okružuje. Ovaj je dio filma sniman u vrtovima Stourhead, a zdanje u kojem su se našli jest Apolonov hram.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni Pemberley, odnosno kuću Chatsworth, čiji se i eksterijer i interijer vide u filmu.

Male žene, 2020.

Krajem 2020. na velikim smo platnima gledali adaptaciju Malih žena koju ćemo, sigurne smo, pogledati još puno puta. I sudbinu četiriju sestara tijekom građanskog rata prate najljepše povijesne rezidencije – ovaj put smještene u Massachusettsu.

Kao i u svim filmovima, veliku ulogu igraju parkovi. Scena u kojoj se Amy i tetka March voze kroz Pariz prije nego što ugledaju Laurieja snimljena je u arboretumu Arnold.

Bilo je vrijeme da se u jednom od ovih filmova pojavi kazalište, a kad se pojavilo, pojavilo se sa stilom. Kazalište Emerson Colonial ugostilo je Jo kad je u New Yorku poželjela pogledati predstavu.

Ako vam je plesna dvorana u sceni u kojoj Amy odlazi na novogodišnji bal poznata, niste se prevarili. Za tu je scenu iskorištena plesna dvorana hotela Plaza, koja je prije toga gostovala u filmovima Rat mladenki i Američki varalica.

Iako im nije omiljena rođakinja, djevojke često posjećuju tetu March, a njezinu je rezidenciju glumilo imanje Eleanor Cabot Bradley.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s