Razumiju li se stanovnici sjevera i juga Hrvatske? „Ne, zovemo nekog iz Gorskog kotara ili Like da nam prevede”

Na Redditu je ranije ovaj mjesec viralna postala rasprava o tome razumiju li se stanovnici s juga i sa sjevera Hrvatske bez problema. Pitanje je postavila jedna Njemica, koja razumije nešto malo hrvatskog s obzirom na to da joj je majka Slovenka. Trenutno zbog posla putuje Balkanom i rekla je da je, nakon Osijeka i Zagreba, posjetila Dubrovnik, no da tamošnje stanovništvo uopće nije razumjela.

Možda je pitanje smiješno, ali razumiju li Hrvati sa sjevera one s juga? upitala je, a ekipa na Redditu počela je komentirati. Da, razumijemo se. Ne znam bi li netko iz Slavonije ili Dubrovnika razumio moj hardcore istarski naglasak, ali shvatili bi poantu, napisao je jedan komentator. Drugi je dodao da ni oni iz susjednih sela u Hrvatskom zagorju ne razumiju jedni druge, a treći se nadovezao: Sve ja vas razumijem kad pričamo ovako, ali kad se javite na telefon pričati sa svojima, moje razumijevanje pada skoro na nulu.

Ne, ali srećom, možemo komunicirati dimnim signalima; Ne, zovemo nekog iz Gorskog kotara ili Like da nam prevede; Ja sam iz Dalmacije i ne razumijem dobro ljude sa sjevera; Ja sam iz istočne Hrvatske i ako netko iz Međimurja ili Istre priča lokalnim dijalektom, ne razumijem o čemu govori; Uglavnom se svi razumijemo, ali Zagorci su iznimka. Nitko ne razumije ljude iz Zagorja… samo su neki od preostalih, više ili manje šaljivih, komentara.

Iako možda ne razumijemo najbolje sva narječja u Republici Hrvatskoj, neosporni su njihovo bogatstvo, raznolikost i ljepota. A vjerujemo i da je mnogima zabavno učiti nove i nepoznate riječi od cimera, kolega na fakultetu ili partnera. Barem nama jest. Kad zaškripi, uvijek je tu standardni jezik kojim si možemo pripomoći.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s