Bogat program FEKP-a počinje gostovanjem Paula Austera, a potom se seli na otoke

Dvadeseti Festival europske kratke priče održat će se od 6. do 11. lipnja online i uživo u Zagrebu, na Visu i Hvaru na temu Otoci, a bit će pokušaj pronalaska književnih i ljudskih odgovora na pitanja rascijepljenosti koje postavlja aktualni trenutak.

Ove godine slavimo dvadeseti rođendan – dvadeseto izdanje nije mala stvar, rekao je na konferenciji za medije umjetnički direktor festivala Roman Simić.

Tema su jubilarnog festivalskog izdanja Otoci, što se, kažu organizatori, činilo kao savršeno metaforičko polje problematizacije kaotične nesigurnosti vremena u kojemu su ljudi pretvoreni u otoke i kada više nitko, pa tako ni organizatori festivala, nije siguran kako se treba i može ponašati.

Kad smo se zapitali što utjelovljuje naše krajnosti – s jedne strane usamljenost, a s druge potrebu da komuniciramo – to su bili ti otoci, otoci ekrana, otoci Zoom sastanaka, otoci naših skučenih sobica. Ta otočna sudbina, osjećaj da si sam i da si usmjeren na druge, stara je koliko i ljudski rod. Ljudske i književne odgovore na to pitanje pokušali smo sabrati na 20. FEKP-u, poručio je Simić.

Festival otvara Paul Auster

Festival će u nedjelju, 6. lipnja, u Zagrebu otvoriti virtualni susret s američkim književnikom Paulom Austerom s kojim će, uz Simića, u Kinu Tuškanac razgovarati Tomislav Brlek. Brlek je istaknuo kako je riječ o izuzetno cijenjenom autoru 18 romana, nekoliko knjiga eseja, četiri zbirke poezije te tek jedne, ali vrijedne kratke priče prema kojoj je nastao kultni film Dim redatelja Waynea Wanga.

S obzirom na to da mu je prva knjiga Izum samoće, čini mi se da je on idealan izbor za tematsku odrednicu ovogodišnjeg festivala. U njegovim romanima vrlo često mjesto zbivanja je soba, zatvoreni prostori a, čak i ako se zbivaju u gradu, što je uglavnom New York, i taj je grad nekakav ogroman interijer i njegovi su junaci uvelike sami, ustvrdio je Brlek.

Otoci kao tema i kao festivalska destinacija

Jedna je od specifičnosti festivala i da nije zagrebocentričan – uvijek nastoji kratku priču odvesti u druge dijelove Hrvatske. Ove godine to će biti otoci Vis i Hvar gdje će, kako je istaknula producentica Vedrana Bibić, u suradnji s lokalnom zajednicom – knjižnicama, školama, gradovima i turističkim zajednicama – predstaviti neke od ponajboljih hrvatskih književnica i književnika te jednog slovenskog gosta, pri čemu je kratka priča shvaćena kao nešto što se može ispričati i preko ulomaka romana i pjesama.

Na otocima se program paralelno odvija od ponedjeljka, 7. lipnja, do četvrtka, 10. lipnja. U Komiži i Maloj Travni na Visu svoje će priče prve večeri čitati Renato Baretić, Ivica Ivanišević, Senko Karuza, Tanja Mravak i Korana Serdarević, dok druge večeri čitaju Slovenac Andrej Blatnik, te domaći pisci Katarina Brajdić, Ivan Jozić, Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec i Sven Popović.

U gradu Hvaru i Starome Gradu na Hvaru čitat će Senko Karuza, Marinko Koščec, Kristian Novak, Olja Savičević Ivančević, Andrej Blatnik i Jurica Pavičić, te dvije hvarske autorice koje na različit način pristupaju pričama i legendama o Hvaru, Lara Stojanović i Zorka Bibić.

Otočki programi uključuju i razgovore i čitanja s djecom i mladima u knjižnicama i školama, a sva će čitanja, osim onog u Maloj Travni, biti streamana, te će se moći pratiti na YouTube kanalu FEKP-a.

Kao šlag na torti jubilarnog 20. festivalskog izdanja, u petak u Vintage Industrial Baru u Zagrebu koncert će izvesti nagrađivani slovenski glumac i glazbenik Janez Škof

Više detalja o programu možete pronaći ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s