Najnovije istraživanje: Knjige čita manje od polovice građana RH, najviše ih pročita samo dvije godišnje

Čitanost u Hrvatskoj u proteklih je godinu dana narasla za sedam posto, s prošlogodišnjih 42 na 49 posto, pokazuju to rezultati istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga koje je u ožujku ove godine u povodu Noći knjige na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika provela agencija Kvaka – Ured za kreativnu analizu, a objavljeni su na stranicama Noći knjige.

Među sudionicima istraživanja najviše je onih koji u godinu dana pročitaju dvije knjige, a knjige češće od ostalih čitaju žene (55 posto), osobe u dobi od 26 do 35 godina (60 posto) i visokoobrazovane osobe (78 posto). Knjige se više posuđuju u knjižnicama (44 posto) nego što se kupuju (38 posto). Što se tiče vrste knjiga, najviše se čita beletristika (65 posto), za kojom slijede publicistika i stručne odnosno znanstvene knjige (po 27 posto) te priručnici (22 posto).


Povezan sadržaj: Veliko istraživanje: Evo što su čitatelji diljem Hrvatske najčešće posuđivali tijekom 2020.


Koronakriza uzela je danak pa kupovina knjiga stagnira, što je, vjerojatno, i rezultat neodržavanja Interlibera prošle godine. Tako je 23 posto građana u posljednja tri mjeseca kupilo barem jednu knjigu, a oni koju knjige kupuju, najčešće kupe jednu u tri mjeseca. Iako je vidljiv trend rasta internetske kupovine u posljednjih osam godina, a pogotovo tijekom zatvaranja gospodarstva zbog pandemije, knjige se i dalje najčešće kupuju u knjižarama (47 posto). Budući da se najradije čita, beletristika se najčešće i kupuje (45 posto), a potom slijede stručne knjige, publicistika, dječje knjige, priručnici, knjige o umjetnosti i strip (koje kupuje manje od 10 posto građana). Malo više od polovice građana (54 posto) knjige kupuje na popustu, a ostali po punoj cijeni.


Povezan sadržaj: Interliber će se održati u ožujku 2021. godine


Postotak onih koji knjige ne kupuju zbog manjka interesa (43 posto) pao je u odnosu na prethodna mjerenja, a ranije uvijek preko polovice ispitanika), no i dalje predstavlja najvažniji razlog zbog kojeg se knjige ne kupuju. Zbog financijskih razloga ili zbog toga što knjige posuđuju u knjižnicama, knjige ne kupuje oko 20 posto hrvatskih građana.

Iako se prije nekoliko godina najavljivalo kako će e-knjiga zamijeniti tiskanu knjigu, ipak udio onih koji čitaju, a pogotovo kupuju  e-knjige stagnira i iznosi svega 2 posto. E-knjigu čita 9 posto hrvatskih građana. Na internetu su i dalje najtraženiji sadržaj dnevne novine, kojih čita 55 posto populacije Republike Hrvatske, a slijede  različiti portali i blogovi s autorskim, kritičkim i drugim sadržajima – 27 posto, te blogovi ili grupe/profili i sl. na društvenim mrežama posvećene knjizi – 17 posto. Važno je napomenuti da čak trećina hrvatske populacije ni povremeno ne čita sadržaje na internetu.

Cjelokupne rezultate istraživanja možete pronaći na poveznici.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s