Usporedba pravopisa: Sveti Nikola ili sveti Nikola?

Budući da postoji više pravopisa hrvatskoga jezika, dobro je znati što u kojem od njih piše kako bismo se mogli odlučiti za jedan i na njega se oslanjati pri nedoumicama. Iako je ranije bio popularan pravopis autora Stjepana Babića, Božidara Finke i Milana Moguša, danas se najčešće koriste Matičnin pravopis (Lada Badurina, Ivan Marković, Krešimir Mićanović; 2008.) i pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (skupina autora;  2013.). Odlučile smo prikazati vam ukratko u čemu se ova dva pravopisa razlikuju kako biste lakše odabrali onaj kojim ćete se koristiti. Današnja je tema veliko odnosno malo početno slovo u imenima svetaca.

U pravopisu Matice hrvatske stoji da se imena svetaca, pri čemu se i pridjev sveti odnosno blaženi računa u ime, pišu velikim početnim slovom. Dakle, ako pitate pravopisce MH-a, darove dobroj djeci donosi Sveti Nikola. S druge strane, u pravopisu IHJJ-a stoji da se malim početnim slovom pišu pridjevi sveti i blaženi uz ime sveca/blaženika. Po pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, darove dobroj djeci donosi sveti Nikola. To znači da se možete odlučiti za bilo koji od ova dva načina pisanja, samo trebate biti dosljedni.

Što je s nazivom blagdana i crkvi?

Oba se pravopisa slažu da se u nazivima blagdana i praznika prva riječ piše velikim početnim slovom, a ostale malim, osim vlastitih imena. Dakle, sutra se obilježava Sveti Nikola, prema autorima obaju pravopisa. Ako se ispred još doda riječ blagdan, ona se piše malim početnim slovom jer nije dio naziva, a ime sveca stavlja se u genitiv, pri čemu se vodimo gorespomenutim pravilima za pisanje naziva svetaca. Dakle, sutra se obilježava blagdan Svetog Nikole (po MH-u) / blagdan svetog Nikole (po IHJJ-u)

Također, svi se spomenuti pravopisci slažu s tim da se nazivi bogomolja koji sadržavaju riječ crkva, kapelica, katedrala bazilika itd. pišu malim početnim slovom: crkva Svetog Nikole (po MH-u) / crkva svetog Nikole (po IHJJ-u). Ako se radi o administrativnoj jedinici, odnosno župi, onda se piše velikim početnim slovom: Župa Svetog Nikole (po MH-u) / Župa svetog Nikole (po IHJJ-u). I, na kraju, ako se ispred naziva bogomolje ne koristi ni jedna od spomenutih riječi. tad se on, po obama pravopisima, piše velikim početnim slovom: Bili smo na misi u Svetom Nikoli.

Izvori:

Badurina, L.; Marković, I.; Mićanović, K.: Hrvatski pravopis. Matica hrvatska. Zagreb: 2008.

Jozić, Ž. et. al.: Hrvatski pravopis. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Zagreb: 2013.


Sličan sadržaj:

Usporedba pravopisa: Sve što trebate znati o kraticama

Usporedba pravopisa: Zarez pri pisanju nadnevka i mjesta

Usporedba pravopisa: Zarez uz glagolski pridjev i glagolski prilog u službi predikata

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s