Bookmate je stigao u Hrvatsku, isprobala sam ga

Posljednjih me dana na društvenim mrežama često zaskakao oglas za aplikaciju za čitanje odnosno slušanje knjiga Bookmate, koja je odnedavno dostupna i korisnicima u Hrvatskoj. Osim što se reklamiraju promotivnom ljetnom cijenom od 90 kuna za tri mjeseca, slogan pola milijuna knjiga u tvom džepu zazvučao mi je baš dobro pa sam odlučila preuzeti aplikaciju i vidjeti što se nudi.

Početak korištenja aplikacije vrlo je jednostavan i intuitivan, a nakon što unesete podatke potrebne za pretplaćivanje, otvaraju vam se sve njezine mogućnosti – slušanje i čitanje knjiga i stripova. Izbor zaista jest velik kada je riječ o stranim autorima, odnosno prijevodnoj literaturi, no dosta je manji u slučaju domaće književnosti. Ipak, čini nam se da se i na tome radi jer prije nekoliko dana, primjerice, nije bilo ni jedne knjige Julijane Matanović, a sad ih ima osam.

U ovoj su aplikaciji pomalo zbunjujuće takozvane police na kojima se knjige nalaze. Ako npr. želite pretražiti domaću književnost, to možete učiniti jedino pretragom autora poimence, što je nedostatak jer ponekad želimo prošvrljati kroz naslove i vidjeti što se nudi.

Kada jednom odaberete knjigu koju želite čitati, dostupne su vam različite opcije – od praćenja napretka, preko vođenja bilješki, dodavanja dojmova i još mnogo toga, slično kao i na Kindleu. Osim toga, možete slagati vlastite police te se povezati s prijateljima i pratiti što oni čitaju. Također, ja sam aplikaciju isprobala samo na mobitelu, no kažu da se može koristiti jedan račun na više uređaja.

Sve to koštat će vas mjesečno 58 kuna, što je, kad usporedimo s cijenom članarine u knjižnicama, ipak znatan iznos i čini mi se da ipak ostajem vjerna dobrim starim papirnatim knjigama. Besplatno probno razdoblje traje sedam dana, no odmah pri ulogiravanju morate unijeti podatke o kartici kako bi se pretplata mogla naplatiti nakon tog perioda. Aplikacija je dostupna za android i iOs.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s