Istraživanje: Samo 42% stanovnika Hrvatske pročitalo je barem jednu knjigu u posljednjih godinu dana

Povodom ovogodišnje Noći knjige već je tradicionalno provedeno istraživanje o čitalačkim navikama stanovnika Republike Hrvatske, a rezultati su, već tradicionalno, ne baš sjajni.

U posljednjih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo je 42% ispitanika. Usporedbom rezultata s prošlogodišnjima uočava se da se čitanost nije značajnije promijenila, no u odnosu na posljednje dvije godine uočen je trend pada čitanosti s 49% 2020. godine na 42% ove godine. Također, među osobama koje čitaju najviše je onih koji pročitaju dvije knjige godišnje.

Screenshot: Rezultati istraživanja; izvor: Kvaka

Knjige većina posuđuje u knjižnicama, a potom slijede oni koji ih kupuju. Neki ih posuđuju od prijatelja, dobivaju na poklon ili preuzimaju s interneta. Ovo ne iznenađuje jer su rezultati slični već godinama.

Screenshot: Rezultati istraživanja; izvor: Kvaka

Također ne iznenađuje da se najviše čita beletristika, za kojom slijede publicistika, stručne knjige te dječja književnost. Sličan je raspored i kad je riječ o kupovanju knjiga, beletristika je i dalje na prvom mjestu, no ne slijedi ju publicistika, već stručne knjige, a zanimljivo je da je u posljednja tri mjeseca tek svaki peti ispitanik kupio knjigu. Zamjetan je lagani pad u odnosu na prošlu godinu, ali i silazni trend u posljednjih nekoliko godina. I dalje se knjige najviše kupuju u knjižarama, no vidljiv je porast kupovine na internetu. Poražavajuć je podatak koji je dobiven kao odgovor na pitanje zašto se knjige ne kupuju jer je čak 54% ispitanika reklo da ih knjige ne zanimaju.

Screenshot: Rezultati istraživanja; izvor: Kvaka

Sadržaje na internetu čita 70% populacije, no to se većinom odnosi na vijesti na portalima te na blogove s autorskim i kritičkim sadržajem. Blogove i grupe na društvenim mrežama koji su posvećeni knjizi prati 18% populacije (konzumacija ovih sadržaja pada s porastom dobi). Zanimljivo je da je postotak čitatelja e-knjiga znatno manji: čita ih samo 8% ispitanika, a kupuje samo 2% njih.

Screenshot: Rezultati istraživanja; izvor: Kvaka

Istraživanje je, na narudžbu organizatora Noći knjige, provela Kvaka – ured za kreativnu analizu na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika između 1. i 18. ožujka. Detaljne rezultate možete pročitati na poveznici.


Sličan sadržaj:

Ovo su najzanimljiviji događaji u sklopu Noći knjige; izdavači pripremili i popuste

KVIZ: Provjerite koliko dobro poznajete (suvremenu) hrvatsku književnost

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s