Uskrs u pravopisu: Evo kako se pravilno pišu nazivi vezani uz ovaj blagdan

Cvjetnicom smo ušli u Veliki tjedan koji je obilježen brojnim nazivima vezanima uz najveći kršćanski blagdan. Kako bismo vam olakšale snalaženje među svima njima, zavirile smo u pravopis i pronašle pravila o pisanju svih blagdanskih naziva koji se vežu uz ovaj dio godine.

Velikim se početnim slovom pišu jednorječni nazivi vjerskih blagdana te prva riječ i riječ koja je i sama ime ili posvojni pridjev izveden od imena u višerječnim nazivima vjerskih blagdana: Uskrs, Uskrsni ponedjeljak, Cvjetna nedjelja, Cvjetnica, Veliki tjedan, Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota, Bijela nedjelja, Mali Uskrs, Mladi Uskrs.

Uskrsni vs. uskršnji

Pridjevi uskrsni i uskršnji pišu se malim početnim slovom, osim kao prva riječ u nazivu blagdana: uskrsno vrijeme, uskršnja pisanica, uskrsna svijeća, uskrsna misa, ali Uskrsni ponedjeljak.

Stariji su normativni priručnici ova dva pridjeva izjednačili, no noviji prednost daju pridjevu uskrsni jer je tvoren plodnijim sufiksom (-ni). Ipak, pridjev uskršnji još se uvijek često koristi, a s obzirom na to da je tvoren također poprilično plodnim sufiksom (godišnji, subotnji, krajnji, maloprijašnji), vjerujemo da će tako još dugo ostati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s