22. 2. 2022. – palindrom koji to zapravo nije

Na društvenim mrežama od jučer, otkad su korisnici shvatili da u današnjem datumu postoji nešto zanimljivo, vlada uzbuđenje zbog posebnog redoslijeda brojki. Čak su današnji datum nazvali twosday, a ističu da je posebnost i što pada upravo na drugi dan u tjednu.

Palindrom je, stoji na stranici Hrvatske enciklopedije posvećenoj ovom pojmu, antički naziv za izreku, riječ, dio teksta, rečenicu ili stih koji čitani od početka prema kraju ili obrnuto glase jednako. I ako pogledamo digitalni zapis današnjeg datuma, on zbilja jest palindrom.


No u ovom kontekstu valja podsjetiti i na pravila o pisanju datuma u hrvatskom standardnom jeziku prema kojima današnji datum možemo napisati na tri načina:
  • 22. veljače 2022.
  • 22. 2. 2022.
  • 22. II. 2022.

Mada se nula katkad dodaje ispred brojke koja označava mjesec, ona je nepotrebna i njezino se pisanje smatra nepravilnim. Iz toga proizlazi da današnji datum, ako strogo uzmemo pravila u obzir, zapravo nije palindrom, barem ne u hrvatskom jeziku. No svi uživamo u pravilnostima, tako da nas nitko ne sprječava da se divimo njegovu digitalnom zapisu.

U pojedinim fontovima današnji je datum i ambigram, pa ga možete pročitati na isti način i kad okrenete zaslon naopako.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s