Ovo su najčešće jezične pogreške koje su korisnici Hašeka radili u 2021. godini

O tome koliko je Hrvatski akademski spelling checker, odnosno popularno zvani Hašek, koristan alat, pričaju već i vrapčići na granama. U njegovu važnost sigurno je čak 450 tisuća ljudi koji su ga koristili tijekom 2021. godine, unijevši u sustav na adresi ispravi.me više od osam milijuna tekstova.

Najviše korisnika usluzi je tijekom prošle godine pristupilo iz Hrvatske (83%), zatim iz Bosne i Hercegovine (7%), Njemačke (1%) itd. Više od 40% korisnika bilo je mlađe od 34 godine, a usluzi su u 75 posto slučajeva pristupali sa stolnog računala, najčešće radnim danima između 9 i 15 sati, navodi se na stranici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji je Hašek i razvio. 


Ako nemate pri ruci pravopis, rječnik i gramatiku, ove vam stranice mogu pomoći


U 2021. godini korisnici su najčešće činili sljedeće pogreške: če (će), tiće (tiče), riješenje (rješenje), slijedeće (sljedeće), mogučnosti (mogućnosti), promjeniti (promijeniti), čemo (ćemo), več (već), primjetiti (primijetiti), djete (dijete), samnom (sa mnom), riješenja (rješenja), reči (reći), primjeniti (primijeniti) te razumijeti (razumjeti). Kao što vidimo, najviše nas muči razlikovanje glasova č i ć te slogova ije i je.

Važno je ipak naglasiti da Hašek ne prepoznaje semantičke i stilske pogreške, domet su mu pleonazmi. Naravno, izuzetno je koristan u prepoznavanju zatipaka i osnovnih pogrešaka, no zbog toga ovi podaci vjerojatno nisu potpuni.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s