Nekim ljudima ovi izrazi u hrvatskom jeziku nemaju smisla, što vi kažete?

Često se koristimo izrazima o kojima ne razmišljamo, no kada bismo počeli, možda bi nam se učinilo da nemaju smisla. Nedavno je to osvijestio jedan korisnik Reddita pa je upitao ljude koje izraze koriste svakodnevno, a smatraju da su besmisleni. Odgovori su jako zanimljivi.

Zašto se kaže tri, četiri, sad za početak utrke, natjecanja, oklade itd. Pokušavam nać smisao toga, ali ga ne nalazim. Niti je 3 prvi broj niti je 4 zadnji. Zašto ne počinje od 0 ili 1? Ili ako već počinje od 3 i ima 3 stupnja odbrojavanja, zašto ne ide 3, 2, 1? Ne kužin, napisao je korisnik Reddita i pokrenuo raspravu.

Spava kao beba, Spava kao zaklan, Što se mora, nije teško, Oduvijek me je zanimalo otkud dolazi izraz sve u 16, neki su od komentara na njegovu objavu. Ne znam koliko se svakodnevno koristi ovaj izraz, ali pala ti je sjekira u med. Kako?, Ne razumijem izraz da se netko uhvatio u koštac s nečim, Ide gas, Iz šupljeg u prazno, komentirali su drugi.

Jedan od korisnika društvene mreže napisao je da mu nije jasno zašto se koristi izraz maslinovo ulje, s obzirom na to da je maslina ženskog roda, a drugi su dodali: Ovo je odlično pitanje. Ista stvar vrijedi i za mnoge biljke kao primjerice lipov čaj. Nekad se zna naći i smokov list, smokov plod, umjesto smokvin.

Ovo je i nas zainteresiralo pa ćemo pokušati otkriti etimologiju nekih od navedenih izraza, a ako je vama poznato odakle potječu, slobodno nam dojavite, kao i koji su vama neobični.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s