Ususret državnoj maturi: 18 kvizova o književnosti i jeziku vama na dar

Prošle smo godine objavljivale sada već dobro poznate kvizove o književnosti i jeziku. Tijekom puna dva mjeseca gotovo 20 kvizova sastavile smo po uzoru na ispite državne mature kako bismo u teškim okolnostima maturantima barem malo pomogle u pripremama.

Posebno nas je razveselilo što su kvizove rješavali ne samo maturanti nego i svi zainteresirani kako bi se zabavili i ponovili gradivo koje su učili prije nekoliko godina – ili čak prije nekoliko desetaka godina!

Naravno, rješavanje kviza ne može se smatrati učenjem za ispit državne mature, ali dobar je podsjetnik na neke pojmove, kao i način na koji možete uvidjeti koje biste gradivo mogli još malo ponoviti. Nekim smo vam pitanjima pokušale pomoći u što lakšem pamćenju važnih činjenica.

Nadamo se da će vam i ove godine biti korisno njihovo rješavanje. Podsjetimo se, kvizovi o književnosti bili su uglavnom općeniti (prvi, drugi, treći, peti, sedmi, osmi i deveti), a neki su bili usmjereni na specifične provjere znanja – morali ste primjerice pridružiti citat autoru ili djelu ili prepoznati stilske figure.

Kvizovi o hrvatskome standardnom jeziku također su bili raznoliki: provjeravali su poznavanje č i ć, refleksa jata, glasovnih promjena, zavisnosloženih rečenica, povijesti hrvatskoga jezika te spektar drugih jezičnih pitanja (drugi, šesti, osmi i deveti).

Jako nam je drago što su vam se kvizovi svidjeli i što ste ih rado rješavali te dijelili s drugima. Uočili ste i da su neki bili lakši, a neki teži – baš kao što to bude i na samoj maturi. Drago nam je što ste rješavanje smatrali dobro utrošenim vremenom i želimo vam svu sreću na maturi! A ako ste odavno maturirali, nadamo se da je ovo samo jedna u nizu prilika koje ćete iskoristiti kako biste svoje znanje usavršili, saznali nešto novo ili s nama podijelili zanimljive informacije koje već znate.


Evo i kronološkoga popisa objavljenih kvizova:

Kviz o književnosti I

Kviz o književnosti II

Kviz o književnosti III

Kviz o književnosti IV

Kviz o književnosti V

Kviz o književnosti VI

Kviz o književnosti VII

Kviz o književnosti VIII

Kviz o književnosti IX

Kviz o hrvatskom jeziku I

Kviz o hrvatskom jeziku II

Kviz o hrvatskom jeziku III

Kviz o hrvatskom jeziku IV

Kviz o hrvatskom jeziku V

Kviz o hrvatskom jeziku VI

Kviz o hrvatskom jeziku VII

Kviz o hrvatskom jeziku VIII

Kviz o hrvatskom jeziku IX.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s