Sljedeći tjedni bit će ispunjeni knjiškim događajima, čekaju nas dva festivala, panel-rasprava i kviz s bogatim nagradama

Proljeće nam je ove godine sramežljivo pa vrijeme radije provodimo u unutrašnjosti, a ima li boljeg društva u tim situacijama od knjiga? Čini se da ćemo im se, ako je suditi po prognozi, moći posvetiti do kraja mjeseca, a da nam ne bude dosadno, pobrinuli su se organizatori brojnih događaja. Tako nas do kraja svibnja čekaju Zagreb Book Festival i projekt Čitaj, pitaj, a u lipanj ćemo ući s Festivalom europske kratke priče.

Zagreb Book Festival od 24. do 28. svibnja

Festival se ove godine, u svom sedmom izdanju, bavi temom Želim tvoju priču!, a održat će se od 24. do 28. svibnja u Uraniji prostoru kreacije i online te će ugostiti značajne domaće i strane književnike, znanstvenike i novinare.

Koliko god da su predrasude štetne i ograničavaju našu otvorenost spram svijeta te pripuštanje novih iskustava, toliko ih ne možemo izbjeći jer nam služe kao koordinate za kretanja unutar društvenih konvencija. Nastaju u najranijem djetinjstvu i prate nas kroz čitav život. U svojoj suštini književnost razobličuje stereotipe i daje nam neposrednu mogućnost identifikacije s drugima, otvara prostor u kojem se ne osjećamo ugroženima i unutar kojega možemo slike stereotipa zamijeniti slikama književnih junaka, slikama ljudi.

Ona je više od svega ostaloga u stanju preoblikovati čitateljevo razumijevanje sebe i svijeta, čime povratno djeluje na njegovo društveno ponašanje i samosvijest. Književnost nam daje okvir u kojem možemo sagledati cjelovitiju sliku ljudskog iskustva i povijesnih događaja, učiniti nas empatičnijima i dalekovidnijima, kako bismo bili otvoreni za nova iskustva, kažu organizatori.

O ovoj univerzalnoj temi 7. ZBF promišljat će kroz dvadesetak događanja, panel-diskusija i razgovora na kojima će ugostiti značajne domaće i strane književnike, znanstvenike i novinare.

Uzimajući u obzir specifično razdoblje u kojem se nalazi cijeli svijet, održavanje Festivala bit će prilagođeno preporučenim epidemiološkim mjerama kako bi autori i posjetitelji u sigurnom okruženju pratili program te će se festival održati u tzv. hibridnom izdanju, koje podrazumijeva i fizičke i online aktivnosti. Detaljne informacije pronađite na službenoj stranici.

Čitaj, pitaj 27. svibnja

Projekt Čitaj, pitaj u organizaciji Centra za razvoj mladih održat će se 27. svibnja s početkom u 17:30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. U fokusu su ovogodišnjeg izdanja novi književni oblici, o kojima će gosti razgovarati na panel-raspravi, nakon koje će uslijediti kviz s bogatim nagradama nakladnika te razmjena knjiga Šalji dalje.

Projekt „Čitaj, pitaj” propitkuje nove književne oblike, donosi kviz s bogatim nagradama i razmjenu knjiga

Festival europske kratke priče od 6. do 11. lipnja

Dvadeseti Festival europske kratke priče održat će se od 6. do 11. lipnja dijelom online, a dijelom uživo u Zagrebu te na Visu i Hvaru na temu Otoci, o kojoj će s domaćim autorima i autoricama razgovarati američki gosti Paul Auster, Siri Hustvedt, Lydia Davis i Lorrie Moore.

Dva puna desetljeća, cijelih dvadeset godina prošlo je od prvog Festivala europske kratke priče. Čini nam se da je svijet tada još bio mlad. Uostalom, tada, u vrijeme prvog FEKP-a, još nije postojao Facebook (osnovan je tri godine kasnije), medicinske maske gledali smo samo na Georgeu Clooneyju u uspješnici Hitna služba, a i mi smo, da si ne lažemo, imali pokoju boru manje. U tih dvadeset godina, podsjećaju organizatori, prošetali su našim pozornicama i svoje priče s nama podijelili neki od najvećih, dobitnici uglednih svjetskih nagrada, ali i oni koji su prvo bili naši gosti, poput Olge Tokarczuk, a kasnije se ovjenčali Nobelovom nagradom za književnost.

FEKP nikad nije bio zagrebocentričan: svake je godine program se selio i u druge hrvatske gradove, poput Osijeka, Belog Manastira, Hvara, Zadra, Rijeke, Splita, Dubrovnika, Pazina, Varaždina, Šibenika i drugih, a ove se godine, osim u Zagrebu, održava na Visu i Hvaru.

Istražujemo teme koje se nameću kao nikad aktualnije – s kakvim se sve izolacijama suočavamo i kako premošćujemo odvojenost u svijetu nakon pandemije? Mora li se doista ploviti, putovati? Liječi li tehnologija od samoće ili joj pridonosi? Je li svatko od nas otok, i kakvim to novim jezicima progovara ljudska potreba za bliskošću, kažu organizatori.

Više informacija o festivalu dostupno je na službenoj stranici.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s