Obilježavamo Dan hrvatske knjige, no čitamo li zapravo domaću književnost?

Odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine 22. travnja svake godine obilježava se Dan hrvatske knjige, kao simbolični čin sjećanja na Marka Marulića, autora prvog epa na hrvatskom jeziku, dovršenog u Splitu na današnji datum 1501. godine. Ove je godine, u čast petstote obljetnice dovršetka Judite, proglašena Godina Marka Marulića, koja će se obilježavati sve do 22. travnja sljedeće godine.

Također, upravo je na današnji dan 1900. godine utemeljeno i Društvo hrvatskih književnika koje djeluje i danas kao čuvar hrvatske pisane riječi. Svake godine provodi natječaj za Nagrade Dana hrvatske knjige. Nagrada Judita dodjeljuje se za najuspješniju znanstvenu knjigu, Davidias se dodjeljuje za najbolju studiju inozemnog kroatista, a tu je i nagrada za mlade autore Slavić

Kada je, davne 2016., pokrenuta stranica na Facebooku Hrvatski za svaku upotrebu, cilj nam je bio promovirati pisanu riječ te stvoriti oazu jezika i književnosti na društvenim mrežama. U međuvremenu smo shvatile da je, iako je književnost općenito zanemarena, hrvatska književnost u još gorem stanju. Čini se da i ljubitelji čitanja nerado posežu za djelima domaćih autora koja su, kako znamo čuti, mračna, tjeskobna i nezabavna. Zato nam je, kako je projekt rastao, misija postala širiti ljubav prema domaćoj književnosti, pisati o djelima koja su često zanemarena i pokazati da na našoj književnoj sceni itekako ima dragulja vrijednih čitanja.

Upravo smo u Godini čitanja pokrenule i Facebook grupu Preporuke za čitanje: hrvatska književnost, kojoj se u nešto više od mjesec dana priključilo 600 čitatelja, onih koji redovito čitaju domaće autore, kao i onih koji žele pronaći dodatnu motivaciju za to. Također, na Instagramu smo pokrenule oznaku #čitamdomaće kako bismo i na toj društvenoj mreži svi dali vjetar u leđa domaćim autorima.

Osim toga, otkad je, prije četiri godine, osnovan blog, na Književnim su kritičarijama objavljeni osvrti na brojna hrvatska djela i kazališne predstave osmišljene po njima, razgovori s domaćim autorima, kao i brojne druge zanimljivosti. U nastavku izdvajamo neke od tekstova kojima je cilj bio promovirati hrvatsku književnost.

Poznate zagrebačke lokacije krase dva nova murala s hrvatskim književnim likovima

KVIZ: Ulazimo u Godinu Marka Marulića, koliko znate o njemu i „Juditi”?

Marija Jurić Zagorka rođena je prije točno 148 godina. Koliko znate o najzagrebačkijoj književnici?

KVIZ: Provjerite koliko dobro poznajete (suvremenu) hrvatsku književnost

Najljepši citati iz djela Miroslava Krleže – u čast 127. obljetnici rođenja

129. obljetnica rođenja: Ovo su najljepši stihovi Tina Ujevića

Noć knjige: Provjerite koliko znate o hrvatskom romanu!

Hrvatske književnice – autorice čiji su talenti prepoznati i u svijetu

Zagrebačkim ulicama cesta hrvatske književnosti teče

Nadamo se da su vam navedeni tekstovi bili zanimljivi, da ste u nekima od njih pronašli zanimljivosti koje dosad niste znali, ali i da su vas potaknuli da možda posegnete za nekim od djela domaćih autora koji marljivo stvaraju iz godine u godinu. Ako i vi imate što reći o ovoj temi i želite nam se pridružiti u promociji domaćeg stvaralaštva, pridružite se našoj zajednici na Facebooku ili korištenjem oznake #čitamdomaće na Instagramu. I ne zaboravite – čitajmo domaće jer nam itekako ima što ponuditi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s