Usvajanje čitanja dubinski mijenja strukturu mozga

U ljudskoj su evoluciji čitanje i pisanje relativno nove funkcije na koje se i ljudski mozak, kada su se pojavile, morao prilagoditi. Poglavito se to odnosi na dijelove mozga koji kontroliraju vizualni sustav jer su se morali povezati sa sustavom za kontrolu jezika i govora. Dugo su znanstvenici i istraživači vjerovali da se ovaj proces događa u kori velikog mozga, odnosno u njegovu vanjskom dijelu, no kasnija su otkrića pokazala da čitanje aktivira puno dublje strukture mozga, piše Mentalfloss.

Istraživači s Instituta Max Planck shvatili su da su dijelovi mozga koji su uključeni u prepoznavanje složenih objekata poput ljudskih lica uključeni i u pretvaranje slova u jezik te su, kako bi pobliže istražili taj proces, proveli istraživanje na nepismenim ljudima. Ispitanike su izabrali u Indiji gdje je 63 posto stanovništva nepismeno, a među njima u većini su bile žene u tridesetima nesposobne za čitanje i jedne jedine riječi.

Ispitanice su podijelili u dvije skupine – eksperimentalnu koja je bila podvrgnuta šestomjesečnim treninzima čitanja i kontrolnu koja iste treninge nije prolazila. Obje su skupine prije istraživanja i poslije njega poslane na magnetsku rezonancu. Čitanju devanagarija, silabičkog pisma koje se koristi za zapisivanje skupine indijskih jezika, podučavao ih je profesionalni instruktor.

Tijekom prvoga su mjeseca podučavanja sudionici ispitivanja naučili pročitati 46 devanagarijskih grafema te otprilike 200 dvoslogovnih riječi. U drugom su mjesecu poučavani pisanju i čitanju jednostavnih rečenica, dok su tijekom trećega mjeseca naučili višeslogovne riječi i osnovna gramatička pravila. Nakon šest mjeseci treninga ispitanici koji su na početku sami znali čitati otprilike osam riječi dosegnuli su razinu čitanja koju imaju učenici u prvom razredu osnovne škole.  

Kada su znanstvenici pogledali rezultate magnetske rezonance dobivene prije istraživanja i nakon njega, očekivali su da će pokazati ono što su već tada znali – da je došlo do promjena u kori velikog mozga jer je to dio mozga koji se najbrže prilagođava promjenama i novim izazovima. Međutim, snimke su pokazale kako je tijekom treninga koji su ispitanici prošli došlo do promjena u dubinskim dijelovima mozga – talamusu i moždanom deblu. Do promjena je u tim dijelovima mozga dolazilo jer su se upravo oni aktivirali kako bi pomogli kori pri filtriranju važnih informacija za čitanje i pisanje koje su do njih dolazile kao dio vizualnih podražaja.

Istraživanje je pokazalo da je mozak odrasle osobe puno prilagodljiviji nego što se dotad mislilo, a podaci dobiveni ovim istraživanjem bacili su potpuno novo svjetlo na moguće uzroke poremećaja čitanja, odnosno disleksije. Isto tako, svjesnost o brzoj prilagodljivosti dijelova mozga zaslužnih za čitanje i pisanje mogla bi imati veliko društveno značenje ako se uzme u obzir broj nepismenih ljudi na svijetu jer može pripomoći u izradi programa čitanja i pisanja s kojima je šansa usvajanja ovih vještina puno veća.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s