Od supruge je skrivao „Rat i mir”, zaboravljao je vlastita djela i grcao u kockarskim dugovima: Ovo su zanimljivosti o Dostojevskom

Dubok, dubok i visok, visok – do neslućenih granica! Kakve misli, kakvi zapleti, kakvi likovi i poniranja u dušu… – riječi su to kojima se opisuje veličina jednoga od najvećih pisaca, Fjodora Mihajloviča Dostojevskoga. Bio je književni genije i apostol pravoslavnog realizma, književnik koji je ljepotom spašavao svijet. Krio je Rat i mir od svoje supruge, a pojedine je romane potpuno zaboravljao, i to – svoje. Turgenjev ga je poznavao i cijenio, ali je nazvao njegov roman mumlanjem, a Tolstoj ga je volio, mada se nikada nisu sreli. Iako je umro prije 140 godina, Dostojevski, zahvaljujući svojim svevremenskim djelima, nikada nije bio više živ.

O njegovoj građanskoj biografiji sve možete, kao i o stvaralaštvu, saznati u nekoliko klikova, stoga s tim nećemo duljiti. Valja ipak napomenuti da je jedan od najvažnijih svjetskih književnika uopće te se smatra utemeljiteljem struje svijesti. Što se njegova životnoga puta tiče, grcao je u kockarskim dugovima i robovao je u Sibiru, a život mu je bio obilježen i kompliciranim odnosom sa ženama – ženio se tri puta, a između brakova dala bi se pronaći još pokoja afera.

Dostojevskijev grob, izvor: Flickr

Ako ste mislili da su to zanimljivosti o kojima govorimo, vrijeme je da vas razuvjerimo. Premda se problemi s kockanjem, tri braka i logor mogu nazvati burnim životom, to je samo dio anegdota i intriga koje o njemu kruže.

Jedan je od prvih plaćenih književnika, a Idiot je ekraniziran osam puta

Bio je jedan od prvih profesionalnih književnika – za svoja je djela dobivao plaću, ali je, za razliku od Turgenjeva, Tolstoja ili Puškina, on živio isključivo od svojih djela. To je i razlog zbog kojega je živio u oskudici. U jednome se pismu čak žalio što zarađuje manje od Turgenjeva, zaključivši: Ja dobro znam da pišem gore od Turgenjeva, ali ipak, ne toliko gore.

Od 41 filma snimljenog prema njegovim djelima, Idiot je ekraniziran najviše puta – osam. Prva je filmska adaptacija snimljena 1910. godine.

Zaboravljao je vlastita djela i često probijao rokove

Tijekom boravka u Sibiru Dostojevski je obolio od epilepsije te je počeo zaboravljati stvari, pa tako i radnju vlastitih romana. Jednom mu je prilikom Ana Snjitkina prepričavala radnju Poniženih i uvrijeđenih, a on je potpuno spontano priznao da nema pojma o čemu ona govori. Međutim, vrlo je brzo obećao da će roman pročitati čim uhvati vremena.

Budući da je, pritisnut dugovima, radio brzo i mnogo, često je imao problema sa zadovoljavanjem rokova. Jednom je prilikom, radeći na Zločinu i kazni, očajavao toliko da su mu prijatelji pisci ponudili da svatko od njih napiše po jedno poglavlje, a da on na kraju samo sve uskladi, a on im je odgovorio da nikad ne bi vlastitim imenom potpisao tuđi rad.

Izvor: Pinterest / suckerforcoffe.com

Supruga je od njega skrivala pisma, a on od nje Rat i mir

Znajući da Fjodor lako plane i da u takvom raspoloženju kaže i ono što ne misli, poslije čega bi neizbježno slijedilo kajanje i ispričavanje, njegova je dovitljiva supruga izbjegavala istoga dana slati pisma koja bi on napisao u stanju ljutnje ili razdražljivosti. Čim bi se primirio i počeo žaliti zbog izrečenog, uvijek bi se pokazalo da to pismo slučajno nije bilo poslano pa bi on u miru odgovarao.

Dok mu je supruga Ana bila trudna, on je potpuno slučajno izgubio Tolstojev Rat i mir koji je ona jako voljela čitati. Kasnije je, nakon rođenja kćeri, priznao da je sakrio roman jer je u njemu previše umjetnički uspjelo opisana smrt supruge Andreja Bolkonskog pri porođaju pa je želio poštedjeti suprugu bezrazložnih briga.

Platio je kaznu pijancu koji ga je ozlijedio

Kada se 1879. godine dogodio incident u kojemu je nepoznati pijanac nasrnuo na Dostojevskog nanijevši mu lakše povrede, pisac je odmah zatražio da ga puste na slobodu jer mu on prašta. Budući da je cijela stvar zbog publiciteta ipak došla do suda i napadač je osuđen na šesnaest rubalja kazne, Dostojevski ga je pričekao pred ulazom i dao mu svih šesnaest rubalja da plati kaznu

Njegov je odnos s Turgenjevim bio promjenljiv i buran – od početne blagonaklonosti do kasnijeg razmimoilaženja. Tolstoja, s druge strane, nikada nije upoznao, a Lav Nikolajevič nakon njegove smrti supruzi Ani govori da mu je Dostojevski uvijek izgledao kao čovjek u kojemu je bilo mnogo pravog kršćanskog osjećanja te da vjeruje da bi mu on mogao na mnogošta odgovoriti.

2 misli o “Od supruge je skrivao „Rat i mir”, zaboravljao je vlastita djela i grcao u kockarskim dugovima: Ovo su zanimljivosti o Dostojevskom

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s