Književne obljetnice: U veljači slavimo s Banom, Marinkovićem, Kranjčevićem…

Uvijek rado obilježavamo književne obljetnice: slavimo rođendane autora, prisjećamo ih se na obljetnice smrti, podsjećamo na objave važnih djela i ostale važne datume u povijesti hrvatskog jezika i književnosti, kao i blagdane. U veljači je književna zajednica postala bogatija za mnoge velikane, a u nastavku slijedi pregled važnih datuma.

8. veljače – rođen Marijan Ban

Svi koji dulje prate Hrvatski za svaku upotrebu znaju da se rado prisjećamo i autora stihova koji nisu ušli u čitanke i na koje rado zaplešemo, a Marijan Ban ima posebno mjesto među njima. Splitski se kantautor 2017. godine zbog zdravstvenog stanja povukao sa scene te više ne nastupa sa svojim Diktatorima, ali još ga uvijek rado slušamo. Napisao je neke od najljepših pjesama koje je izvodila Daleka obala: Četrnaest palmi, Maricu, Noć je prekrasna, Ruzinavi brod, Tonku… Otkad se povukao sa scene, sa svojom publikom komunicira na društvenim mrežama, gdje rado dijeli i uspomene iz mlađih dana.

15. veljače – rođen Grigor Vitez

U svoje pjesme sam utkao mnogo zvukova, mirisa, boja i pokreta iz svijeta vlastitog djetinjstva.

Ujedno sam htio da pružim u njima što više vedrine i radosti, one nepovratne radosti koja je svojstvena samo djetinjstvu i koju život odraslima razbija i polako uništava, a čovjek vazda teži da nešto od toga sačuva i dalje.

Ovaj dječji pisac, pjesnik i prevoditelj rođen je 1911. godine, a smatra se utemeljiteljem moderne hrvatske književnosti za djecu. Od 1967. godine njegovo ime nosi godišnja nagrada za najuspješnija recentna književna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu autora koji žive i djeluju na tlu Hrvatske.

Izvor: Facebook / Zlatna djeca

17. veljače – rođen Silvije Strahimir Kranjčević

Jednog od najvećih i najznačajnijih pjesnika hrvatske književnosti ne treba puno predstavljati. Pjesnički mu se opus sastoji od 421 objavljene pjesme. Glavnina je objavljena u četiri zbirke pjesama, dok su neke objavljene posmrtno u izborima pjesama. Proza mu nije toliko poznata kao pjesništvo, a objavljena je posmrtno u zbirci Pjesničke proze. U rukopisu mu je ostao nacrt društvene drame Za drugoga, koja zbog cenzure nikad nije izvedena. 

21. veljače – Međunarodni dan materinskog jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti, stoji u UNESCO-ovu dokumentu.

22. veljače – rođen Ranko Marinković

Viški Voltaire prije 108 godina rođen je u Komiži, a njegova djela i danas žive. Često ga se naziva najvećim hrvatskim književnikom nakon Krleže, a mnogi su se s njim družili i tijekom srednje škole, čitajući Ruke i Kiklopa. Djela su mu dio kanona, u njegovo je ime utemeljena nagrada Kiklop, a svake mu se godine počast odaje i Danima Ranka Marinkovića.

24. veljače – rođen Mladen Kušec

Književnik čija je smrt prošle godine rastužila mnoge, posebno starije generacije koje ga bolje pamte, rođen je 1938. godine. Imao je bogatu karijeru koju je posebno obilježilo uredničko mjesto u Obrazovnom programu Hrvatskog radija, a kao novinar i urednik istaknuo se gledanim i slušanim radijskim i TV-emisijama za djecu i mlade od kojih je najpoznatija Tonkica Palonkica, frrr… Autor je tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade te dobitnik brojnih nagrada.

Još obljetnica

2. veljače – rođen James Joyce

4. veljače – preminuli Ivo Kozarčanin i Janko Leskovar

8. veljače – rođen Ivan Kozarac

9. veljače – preminuli Fjodor Mihajlovič Dostojevski i Ksaver Šandor Gjalski

10. veljače – preminuo Aleksandar Sergejevič Puškin, objavljen prvi svezak Hrvatske enciklopedije

13. veljače – rođen Ignjat Đurđević

14. veljače – rođen Miljenko Smoje

17. veljače – preminuli Mate Balota i Molière

18. veljače – tiskan H. Finn

19. veljače – preminula Harper Lee

21. veljače – rođen Alan Rickman

22. veljače – Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

24. veljače – preminuo Jure Kaštelan

26. veljače – rođen Victor Hugo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s