Književne kritičarije: Pregled 2020. i planovi za 2021.

Istina je da nas je prethodna godina vrlo nasilno zatvorila u domove, ispunila nas strahom i dobrano protresla već u ožujku, no moramo priznati da su nas baš ti razlozi natjerali da se više nego ikada posvetimo Književnim kritičarijama nastojeći zaokupiti i sebe i vas lijepim sadržajima. A da smo uspjele, itekako je vidljivo u statistici bloga, koja u 2020. broji više od 155 000 pregleda te više od 60 000 jedinstvenih korisnika. Na Facebooku nam se tijekom 2020. pridružilo više od 3 tisuće novih prijatelja te smo sada zajednica od gotovo 10 000 zaljubljenika u književnost i jezik, a na Instagramu se od prošle godine brojka udvostručila – sada nas je i tamo već više od 4000 te uživamo u svakodnevnim aktivnostima i razgovorima. Hvala vam od srca na povjerenju! Osvrnimo se zajedno na te sadržaje i pogledajmo što nas čeka u 2021.

Vjerujemo da ste već upoznati sa sadržajima Kritičarija – jezične i književne teme proučavamo iz različitih aspekata, usvajamo navike redovitoga čitanja, čitamo knjige i govorimo o njima, poboljšavamo vještine pisanja od tehničkih pa sve do stilskih detalja. I prošle godine redovito smo izvještavale o aktualnim spisateljskim natječajima, književnim nagradama (i dobitnicima), festivalima, projektima posvećenima književnosti i jeziku, drugim kulturno-umjetničkim zbivanjima te pandemijom potaknutim sadržajima (poput besplatnih predstava, serija) te komentirale zanimljive pojave u tom malom svemiru. Primjerice, čitateljske izazove, interlibersku groznicu ili kritički pristup medijima, koji nam je itekako bio potreban, posebice nakon potresa krajem godine.

Razgovor je ljekovit – a najviše u ovakvim vremenima. Zato smo kratke, ali slatke razgovore na društvenim mrežama s autorima i drugim stručnjacima za književnost i jezik odlučile pretočiti na blog u duljoj formi. Veselilo nas je gledati koliko ste i vi uživali u našim razgovorima s mladom spisateljicom Enom Katarinom Haler; anonimnom pjesnikinjom litnje poezije Ankoranom; Mašom Kolanović, koja je pandemiju doživjela u SAD-u; miljenikom publike Kristianom Novakom, koji nam je dao korisne spisateljske savjete; Brankom Matijaševićem, koji nam je dopustio zavirivanje iza izdavačkih kulisa; sjajnom Monikom Herceg, čija predstava baš ovih dana igra u zagrebačkom HNK-u; Jelenom Kastaneti, čiji je novi roman Živjeti postao hit čim je postao dostupan za prodaju te Gajem Tomašem, koji već gotovo godinu dana uspješno stvara epizode prvog domaćeg jezičnog podcasta. Uskoro počinjemo s novim ciklusom razgovora!

Fotografija: Kristian Novak, privatna arhiva. Autor fotografije: Mirko Cvjetko

Puno smo i čitale. Nismo o svemu pisale na blogu, ali popis je svakako podugačak. Na Dan žena nastojale smo popisati domaće autorice itekako vrijedne čitateljske pažnje (znamo da popis nije ni približno cjelovit, ali dajte nam još vremena). Od noviteta, čitale smo Nadohvat Ene Katarine Haler – roman koji je kasnije bio u finalu gotovo svih većih književnih nagrada, a osvojio Gjalskog i Josipa i Ivana Kozarca. Zatim Rastanke Mani Gotovac; Proslavu Damira Karakaša, koja je osvojila tportalovu nagradu; Južinu Nebojše Lujanovića; Dijagnozu Nade Kaurin Knežević; Plivača Ivice Prtenjače; Krsnika Ane Cerovac; Djecu na daljinu Julijane Matanovići Blizinu svega Ante Zlatka Stolice.

Ne mislimo da čovjek u životu treba posezati isključivo za novitetima pa smo u skladu sa svojim stavom iz naftalina (kako od milja volimo reći) izvukle Sloboštinu Barbie Maše Kolanović, Lađu od vode Pavla Pavličića i Hotel Zagorje Ivane Bodrožić. Od stranih smo se djela osvrnule na novitet obožavane Victorije Hislop, a nismo mogle odoljeti ni knjizi o dragim nam Prijateljima.

Posvetile smo se i stvaranju malo drugačijih, a zaista korisnih sadržaja: nakon kratke serije članaka o Microsoft Wordu (numeriranje od određene stranice u dokumentu; prečaci za Word na tipkovnici; kreiranje tablice sadržaja), mogli ste čitati i o stranicama koje vam mogu pomoći ako pri ruci nemate pravopis, rječnik i gramatiku.

U prošloj su vam se godini itekako svidjeli kvizovi. Posebno ste uživali u 18 kvizova o jeziku i književnosti, koje smo pripremile za maturante kako bi se prije završnih ispita opustili i ponovili gradivo na zabavan način, a drago nam je što su i svi ostali rado osvježili svoja znanja. Našlo se tu i drugačijih kvizova: mogli ste primjerice provjeriti svoje poznavanje osnova standardnoga jezika, autora stihova o moru i trilogije Gospodar prstenova.

Kad smo već kod Gospodara prstenova, mogli ste čitati i o tome što je od Tolkiena preuzela Rowling u serijalu o Harryju Potteru – koji je na našem blogu već zaslužio i zasebnu rubriku (i nije nam žao)! Našao se tu i kviz o HP-u isključivo za prave znalce, zatim lokacije iz čarobnjačkog svijeta koje možete posjetiti te neke nelogičnosti HP-a (u knjigama i filmovima).

Obilježile smo i važne nam književne obljetnice prisjećanjem na Tina Ujevića, Miroslava Krležu, Arsena Dedića, Ivu Andrića i nezaobilaznu Jane Austen. Odabrale smo najljepše stihove i zapise o proljeću, a zatim i stihove o jeseni, stihove koje zasigurno dugo niste pročitali, upečatljive prve rečenice. Otkrile smo mračne tajne najljepših bajki, prisjetile se već gotovo zaboravljenih djela iz djetinjstva, istražile koji su klasici jedva našli izdavača, zavirile i u čaše poznatih pisaca. Istraživale smo i pseudonime, a preporučile smo vam i ekranizacije romana.

Planovi za 2021.

Vjerovali ili ne – to još nije sve. Ali tko bi sve nabrojio… Nadamo se da ćete i sami prelistati Kritičarije i vidjeti o čemu smo sve pisale, a mi ćemo se potruditi i u 2021. pisati o zanimljivim sadržajima o kojima ćemo zajedno razgovarati, raspravljati, promišljati. U 2021. planiramo i veliki redizajn bloga – i zaista mu se veselimo. Dosadašnje teme planiramo razvijati i dalje – a neke od njih i u novim (video)formatima.

Slijedi nam i pokretanje newslettera koji će nam omogućiti još ljepša druženja i još detaljnije obrađene korisne i zanimljive teme. Planiramo ostvariti i brojne projekte, o kojima vam zasad još ne smijemo ništa otkriti (ali uskoro…!), a među njima prve su virtualne radionice pisanja. Nadamo se da ćemo i ove godine nastaviti zajedno rasti. Jedva čekamo i šaljemo vam ljubav i želje za blagostanjem u svakom smislu (posebno jer ste stigli do kraja teksta)!

Barbara i Željka

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s