U Petrinji održan festival „50 Poems for Snow“ s porukom – kultura čini grad

Ovaj pjesnički festival ukazuje na klimatske promjene koje su uvjetovale sve manje snijega tamo gdje ga je nekad bilo u izobilju, a petrinjsko se izdanje održalo unatoč stalnim podrhtavanjima tla s porukom – kultura je ono što čini grad.

Pjesme su čitali mlada nagrađivana Petrinjka i autorica dvije zbirke poezije Ines Kosturin i Žarko Jovanovski, autor desetak zbirki poezije te dobitnik V.B.Z-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Zvijezda večeri bio je osmogodišnji Noel Lovreković.

Izvor: Facebook

„U svojoj poeziji imate jako puno duha. Naš park višestoljetna je inspiracija za svaku pjesničku dušu. Mogu reći da nikada, baš nikada nećemo zaboraviti 29. prosinca, ali rađa se jedan novi optimizam i ljubav. Imamo odgovornost prema svemu što nas čeka, a ovo što vi radite je početak poruke. Grad je srušen, ali nisu ljudi, nije dostojanstvo“, istaknuo je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Lokalna izdanja festivala 50 Poems for Snow ove zime do sada su već održana u Sofiji, Velikom Tarnovom, Zagrebu, Delnicama, Otočcu, Velikoj Gorici, Čakovcu, Križevcima, Koprivnici, Osijeku, Sisku, Požegi, Pančevu i Edinburghu, a, ovisno o snijegu, predstoje u još nekoliko gradova.

Izvor: 50 Poems for Snow

50 Poems for Snow međunarodni je pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom. Festival je specifičan u svijetu po tome što se datum održavanja ne zna unaprijed, tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega, i to noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen. Ove zime festival je posvećen japanskoj pjesnikinji iz 9. stoljeća Ono no Komachi.

Naslovna fotografija: Facebook

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s