Jelena Kastaneti, „Živjeti”: Nježni poetski izričaj unutar snažnoga proznog teksta

Jelena Kastaneti | Živjeti | Alegría knjiga | 2020.

Prije nego što smo Jelenin najnoviji spisateljski ostvaraj počele uređivati i lektorirati, nestrpljivo smo mu pristupile kao čitateljice, stoga s vama dijelimo dojmove nastale baš tih dana…

Već od prvih rečenica romana Živjeti čitatelj osvještava lakoću kojom se iznosi emocionalno složena priča o ljubavi, životu i smrti. Kvaliteta najnovijeg romana mlade spisateljice Jelene Kastaneti očituje se kako u tematici tako i u strukturiranju djela, plastičnom oslikavanju karaktera te nježnom poetskom izričaju unutar istovremeno snažnoga i promišljenoga proznog teksta koji njezin stil čini potpuno jedinstvenim.

Zaglušujuća je ova smola tišine koja popunjava prostor između naših umornih tijela.

Roman se sastoji od 13 poglavlja, tvoreći istovremeno dvije često dijametralno suprotne grupe – grupu parnih i grupu neparnih poglavlja. Neparna poglavlja evociraju spektar sretnih i manje sretnih uspomena protagonista i pripovjedača, dok su parna smještena u sadašnjost i tvorena su od opisa snažnih osjećaja koje protagonist prolazi u različitim psihološkim fazama suočavanja s gubitkom. Promišljenost strukture prije svega otkrivaju nagli prevrati u radnji, kao i poveznice između prošlosti i sadašnjosti često sadržane u najsitnijim detaljima.

Roman Živjeti mlade autorice Jelene Kastaneti, fotografija: Kristijan Gradečki

Uz vjerno oslikavanje emocionalne složenosti svake jedinke, likovi su građeni i iz vrlina i iz mana – a često njihove mane prevladavaju, čineći ih ljudima od krvi i mesa. Njihove odnose obilježavaju dubinsko proživljavanje raznolikih emocionalnih stanja, egzistencijalni problemi te nedostatak adekvatne komunikacije, no pažljivo skrojenim interakcijama ne nedostaje ni vjerodostojnoga i spontanoga humora, topline i znatiželje koja čitatelja tjera da knjigu ne ispušta iz ruke.

Opisi se pomoću poetskog tona pretaču u materijalnost: roman obiluje kratkim i gotovo pjesničkim sekvencama koje čitatelju omogućuju potpuno uživljavanje dok se boje, mirisi i oblici simultano spajaju. Živjeti je zasigurno stvarateljski vrhunac svestrane autorice čije su rečenice već omiljene među mnogobrojnom publikom te same grade, a zatim i nadmašuju vlastiti umjetnički potencijal. Veselimo se novim spisateljskim ostvarajima!

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi svijet izgledao kada bismo svi izgovarali ono što pomislimo. Koliko bi loših brakova završilo, koliko bi se lažnih prijateljstava okončalo… Sve krinke nezainteresiranosti pale bi s lica već umornih od skrivanja. I sve bi djevojke koje stoje uz Kaffeine i čekaju znale koliko su lijepe.

Naslovna fotografija: Kristijan Gradečki

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s