Počela je Godina čitanja u Hrvatskoj: „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi”

Godina 2021. proglašena je Godinom čitanja u Hrvatskoj s krilaticom Čitajmo da ne ostanemo bez riječi, odlučila je Vlada Republike Hrvatske na izmaku stare godine na prijedlog Ministarstva kulture i medija. U sklopu Godine čitanja čekaju nas brojne aktivnosti koje će, u sklopu Nacionalne strategije poticanja čitanja, podržati razvoj kulture čitanja i omogućiti što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razmijevanjem.

Uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva, što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno, stoji na stranicama Ministarstva kulture i medija.

Tijekom Godine čitanja osmislit će se i provoditi nove aktivnosti (dodijeliti nagrada za najbolju knjižaru, objaviti natječaj za najbolju videonajavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglasit će se ambasadori čitanja, organizirati međunarodna konferencija o čitanju, dodijeliti nagrada mladih za književnost, organizirati „mala noćna čitanja“ i dr.) koje će doprinijeti afirmaciji čitanja.

Osim što nas čitanje zabavalja i šalje u mnoge udaljene zemlje ili zamišljene svjetove (što je postalo izrazito važno tijekom pandemije i ograničenog kretanja), često čujemo da su ljudi koji čitaju empatičniji, osobe s većom emotivnom inteligencijom i tolerancijom. Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti.

Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanja, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno, kažu iz Ministarstva.

Sve informacije o Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, kao i Akcijski plan, možete pronaći na poveznici.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s