Kako kritički pristupiti medijima i društvenim mrežama tijekom krizne situacije

Ovih dana proživljavamo teške trenutke u fizičkim i psihičkim aspektima. Internet i društvene mreže omogućili su nam brzo informiranje, a samim time i brzu organizaciju te u razornim potresom pogođenu Banovinu pristiže pomoć sa svih strana – što je prava sreća u nesreći.

Kako to obično biva, u moru informacija često pronađemo i neistinite, neprovjerene, lažne podatke koji vrlo brzo mogu prouzročiti štetne lančane reakcije. Zato je važno kritički pristupiti svemu što čitamo i gledamo – u nekoliko glavnih točki donosimo važne podsjetnike i sažimamo kako se informirati kvalitetno svaki dan, a posebno u aktualnoj teškoj situaciji.

Provjerite vjerodostojnost izvora

Pogreške se događaju i nije rijetkost da se sasvim slučajno kako malim i lokalnim tako i velikim glasilima omaknu netočni i nepotpuni podaci. Neke portale pratite redovito i već iz iskustva znate koliko možete vjerovati njihovu izvještavanju, no nikada nemojte sve uzimati zdravo za gotovo, a ako ste sumnjičavi, provjerite poklapaju li se informacije dvaju ili više izvora. Potražite više podataka i provjerite tko ih plasira.

Informirajte se na službenim stranicama

Ako se prenose primjerice informacije Crvenoga križa, idite izravno na službene stranice organizacije i tamo pronađite potrebne podatke. Isto učinite i sa stranicama na društvenim mrežama – provjerite je li to službena stranica organizacije (to možete lako utvrditi po broju pratitelja, ranijim objavama i sl.). U obzir uzimajte isključivo argumentirane (i poželjno znanstvenim činjenicama potkrijepljene) savjete stručnjaka s iskustvom. O svemu što čitate promišljajte i razmislite o informacijama koje dijelite sa svojim prijateljima i pratiteljima – jesu li korisne i konstruktivne ili samo unose nepotrebnu paniku.

Obratite pozornost na pravovremenost vijesti

Provjeravajte datum (ili sat) objave, posebice na vijestima i objavama koje se dijele na društvenim mrežama u situacijama kada se stanje mijenja iz minute u minutu. Ako vidite status o prikupljanju potrepština koji je objavljen satima ranije, provjerite postoji li objava s novijim stanjem – možda su potrepštine određene vrste prikupljene te se akcija preusmjerava na neke druge.

Ne reagirajte naglo

Posebno oprezni budite s porukama koje se bez potpisa dijele društvenim mrežama. Vijesti iz prve ruke iznimno su korisne, ali nemojte reagirati naglo – prije uplata na račune i drugih donacija, kao i daljnjeg širenja vijesti, provjerite vjerodostojnost organizacija i pojedinaca.

Izbjegavajte senzacionalizam

Nekonstruktivne naslove koji se senzacionalistički odnose prema tragediji, diskriminiraju i huškaju ili namjerno ističu samo djelomične podatke kako bi vas naveli da otvorite članak – izbjegavajte. Podržite one koji ne pribjegavaju trikovima, nego informacije iznose kvalitetno i etično. Osim što ćete dobiti korisne vijesti, dat ćete im priliku da opstanu te da se istaknu u moru senzacionalizma.

Nemojte se predozirati medijima

Važno je da ste upućeni, posebice ako se nalazite na ugroženom području i vijesti vas dotiču izravno, ali ne zaboravite da od neprekidnog pregledavanja društvenih mreža, osvježavanja portala i uzastopnog gledanja vijesti na svim mogućim kanalima možete imati više štete nego koristi. Dovoljno je da novosti provjerite nekoliko puta dnevno. U međuvremenu pokušajte izaći na zrak i vrijeme odvojiti za disanje, tjelesnu aktivnost i neki ritual koji će vam pomoći da barem nakratko zanemarite ružne misli. Ako vam treba ispušni ventil, nemojte se suzdržavati od ispoljavanja emocija, pisanja dnevnika i razgovora s bližnjima.

Na kraju – budite solidarni

Ne očajavajte ako ne možete pomoći puno – svaka je kuna dobrodošla, svaki sat volontiranja i zapakirani paketić. Ako ne možete pomoći izravno unesrećenima, raspitajte se kako svoju pomoć možete usmjeriti efikasno i u prave ruke. Prekrižite barkodove, na pakete napišite što se u njima nalazi (ako šaljete veću količinu istovrsnih namirnica, rasporedite ih u manje pakete po obiteljima kako bi se mogli brzo raspodijeliti), a svoje donacije pošaljite čiste i dezinficirane. Ako trenutno ne možete pomoći, bez brige, bit će još prilika. I lijepa će želja dobro doći. A ako pomoć trebate, ne oklijevajte zatražiti ju.

Ono što je vama možda malo – nekom će značiti puno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s