Elena Ferrante, George Orwell, Zagorka… Tko i što stoji iza poznatih pseudonima?

Premda bi mnogi od nas pomislili kako je piscima i spisateljicama glavna preokupacija smišljanje imena za junake svojih djela, neki su više pažnje posvetili skrivanju vlastita identiteta iza pseudonima. Povijest je puna takvih primjera, a posebno je zanimljivo da za pseudonimom posežu već etablirani pisci, koji su neka djela potpisali imenom i prezimenom.

Vjerojatno većina zna, ali nije naodmet ponoviti, da je pseudonim lažno ime, ime kojim se služe autori (publicisti, umjetnici) i osobe prigodom javnog nastupa kad žele prikriti identitet ili žele djelovati u drugačijem mediju i na drugačiji način od onoga na koji se njihova javnost naviknula (Hrvatski jezični portal), a na korištenje pseudonima autori(ce) se odlučuju iz različitih razloga. Tako neki za njima posežu zbog želje za anonimnošću iz političkih razloga ili zbog izbjegavanja kritika i negativnih recenzija, neki su na taj način željeli prikriti spol, najčešće ženski, a neki pseudonim koriste kako bi naglasili povezanost s rodnim krajem ili jer ne žele da im se djela tumače njihovim biografijama.

Za vas ja nisam ni muškarac ni žena već samo autor – i to je jedini standard po kojem trebate ocjenjivati moje djelo, jedino po čemu mogu prihvatiti vaš sud. Charlotte Brontë

U nastavku ćemo vas upoznati s nekima od najpoznatijih pseudonima književnika i književnica i pričama koje stoje iza njih.

Elena Ferrante

Otkad se pojavila u talijanskoj književnosti još 1992. godine djelom Mučna ljubav, Elena Ferrante svoj identitet skriva kao zmija noge i u tome je bome uspješna. Iako su se traganju za istinskim potpisnikom djela na čijim se koricama kao autorica navodi Elena Ferrante 2011. godine, kad je Genijalna prijateljica postala megapopularna, priključio cijeli svijet, potraga nije daleko odmakla. Zna se da je ovaj pseudonim svojevrsni hommage spisateljici Elsi Morante, a sve ostale podatke ljubomorno čuvaju autor(ica) i izdavač. Neki su čak otišli toliko daleko da su provalili u bankovni račun Anite Raje, zaposlenice izdavačke kuće koja je objavila ova svjetski poznata djela, no mnogi su pisci osudili potragu za pravim identitetom Elene Ferrante.

J. K Rowling

Već i vrapci na grani cvrkuću priču o tome kako je rukopis prve knjige o Harryju Potteru dvanaest puta odbijen prije nego što je izdavačka kuća Bloomsbury, na nagovor urednikove osmogodišnje kćeri, pristala objaviti roman. Međutim, manje je poznato da je urednik savjetovao Joanni da knjigu objavi pod pseudonimom jer će malo koji dječak željeti čitati roman koji je napisala žena. Ona je na to pristala, a kako nije imala srednje ime, uzela je bakino Kathleen i tako je nastao jedan od najpopularnijih pseudonima na svijetu.

Joanne je, i kad je počela pisati seriju kriminalističkih romana za odrasle s detektivom Cormoranom Strikeom u glavnoj ulozi, posegnula za pseudonimom Robert Galbraith, no on je ubrzo otkriven. Tu je odluku objasnila riječima: Nadala sam se da ću tajnu uspjeti sačuvati malo dulje. Pisati pod pseudonimom Robert Galbraith bilo je tako oslobađajuće iskustvo. Divno je objaviti knjigu bez onog poznatog iščekivanja i prašine koja se oko izlaska nove knjige obično podigne. A priznajem da je lijepo doživjeti i pozitivan način na koji su knjigu, objavljenu pod nepoznatim imenom, dočekali čitatelji i kritčari.

Ostali (manje) poznati pseudonimi

Agatha Christie Mary Westmacott (napisala je šest ljubavnih romana s ovim potpisom)

Stephen King Richard Bachman (pisao pod pseudonimom kako bi zaobišao ograničenje izdavača prema kojem je smio objaviti samo jednu knjigu godišnje; pod pseudonimom je objavio šest naslova)

Marija Jurić – Jurica Zagorski, Petrica Kerempuh, Iglica (pod pseudonimima je objavljivala djela i novinske tekstove zbog neravnopravnosti spolova)

Eric Arthur Blair George Orwell (nije želio osramotiti obitelj pa je koristio pseudonim)

Marie-Henri Beyle – Stendhal (ovo mu je najpoznatiji pesudonim, a koristio ih je oko 200)

Neftalio Ricard Reyes Basoalta Pablo Neruda (otac mu je zabranio da piše)

Samuel Langhorne Clemens – Mark Twain

Erica Leonard E. L. James

Stanko Vraz Jakob Frass

August Šenoa Petrica Kerempuh

Ljubomil Tito Josip Franjo Babić Ksaver Šandor Gjalski

Antun Branko Šimić Hercegovac, Drinovci, Branko Zvonković

Dragutin Tadijanović Margan Tadeon

Vesna Parun Pave Versa

Milutin Cihlar Milutin Borišev

Za pseudonimima su posegnuli i pjesnici Ankorana, Dalmatinka koja objavljuje litnju poeziju na Instagramu, te Sven Adam Ewin, koji se također pojavio na društvenim mrežama, a izdao je i dvije zbirke. Još uvijek nije otkriveno tko se nalazi iza navedenih pseudonima.

Naslovna fotografija: Pixabay

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s