Sličnosti „Harryja Pottera” i „Gospodara prstenova”: Što je Rowling preuzela od Tolkiena?

Premda nam se čini da se uvijek postavlja pitanje je li bolji Gospodar prstenova ili Harry Potter, velik je broj i nas koji volimo oba serijala (i koji tu ljubav temeljimo na više puta pročitanim knjigama). Činjenica jest da su i Tolkien i Rowling stvorili impozantne fantastične svjetove u koje je lako uživjeti se i koji nas mnogočemu uče – ljubavi, odanosti, hrabrosti, važnosti prijateljstva… Vjerojatno se mnogi od nas uvijek iznova čude genijalnosti ovih dvaju umova koji su uspjeli učiniti da u vrlo složenoj i opsežnoj radnji svaka sitnica na kraju sjedne na svoje mjesto, no premda obožavamo način na koji nas Rowling vodi do konačne borbe i razrješenja priče, moramo priznati da je Tolkien stvorio svijet koji nadrasta čarobnjački.

Prstenova je družina objavljena 1954. godine i u njoj smo se upoznali prvi put i tek površinski s cijelim mitološkim svijetom koji je nastao u glavi ovog vrhunskog spisatelja. Tolkien je stvorio svu silu mitoloških bića, podario im je vlastite jezike i jedan zajednički te zemlju koju nastanjuju. Budući da je njegovo djelo nastalo jako rano i da je toliko sveobuhvatno, mnogi su autori fantastičnih djela u njemu pronalazili temelje i inspirirali se njime. Poznata je stoga rečenica Toma Shippeya, proučavatelja njegovih djela: „Nijedan moderni pisac epske fantazije nije uspio pobjeći od obilježja Tolkiena, bez obzira na to koliko su mnogi od njih pokušavali.”

Odlučile smo se stoga u ovom tekstu osvrnuti na sličnosti između ovih dvaju epskih serijala, pri čemu ne želimo opovrgnuti genijalnost J. K. Rowling i svijeta koji je stvorila.

Čarobnjaci Gandalf i Dumbledore

Na prvi je pogled jasno da Gandalf i Dumbledore nalikuju kao jaje jajetu, a nije to ni čudno jer kako drukčije prikazati mudrog čarobnjaka nego kao starca sa sijedom bradom? No nije izgled sve što ih veže. I Gandalf i Dumbledore tajanstveni su u vezi s onim što znaju ili naslućuju, svoje namjere otkrivaju tek kad za to dođe vrijeme. Usto obojica, vođeni svojom mudrošću i spoznajom da nije izgled ono što čini čovjeka, odabiru za izvršenje kobnog zadatka naizgled najslabiju osobu, a zapravo odabiru osobu najčišćeg srca.

Gandalf, izvor: Flickr

Sauron i Voldemort

I zle sile u obama serijalima itekako su slične. I Sauron i Voldemort žeđaju za moći, žele vladati svijetom, pri čemu precjenjuju vlastite sposobnosti, a podcjenjuju protivnika, što im na kraju i presudi. Oba čarobnjaka zanemaruju činjenicu da nisu svi opijeni moći i da postoje vrijednosti koje su njihovim neprijateljima mnogo važnije. Sauron svoju moć polaže u Prsten Jedan, a Voldemort stvara čak osam horkruksa kako bi postali neuništivi, no oni ih ne spašavaju pa tek jedno vrijeme uspijevaju preživjeti kao sjene. Zajednički im je i nadimak Gospodar Tame, a istinski gospodari nisu gotovo nikome jer im većina podanika služi iz straha.

Zle sile

Zli gospodari posežu za djelomice sličnim oružjem, premda obojica imaju na repertoaru i arsenal koji onom drugom nije dostupan. Tako Voldemort koristi inferiuse – mrtva tijela – da zaštiti horkruks. Slično tome, Sauron koristi vojsku mrtvih, a scena u kojoj Frodo zaviruje u Mrtve baruštine i ugleda trupla jako nas podsjeća na Harryjev i Dumbledoreov prelazak preko jezera u spilji u kojoj je skriven R. A. B.-ov medaljon.

Svim poznavateljima djela J. K. Rowling poznato je da je ona patila od depresije te da je djelovanje dementora opisala kao stanje u kojem se nalazi depresivna osoba. Unatoč tome, ne možemo ne osvrnuti se na to da je i Tolkien opisao slično djelovanje Crnih jahača na ljude – izazivaju beznađe i strah – a ova bića slično i izgledaju.

Među zastrašujućim bićima s kojima se susreću i jedni i drugi junaci nalaze se i akromantule Aragog i Sheloba. Ni jedno ni drugo biće nisu u svojoj srži zli, ali napadaju sve one koji se nađu na njihovu teritoriju, pogotovo ako mogu poslužiti kao hrana, što se i Harryju i Ronu te Frodi i Samu skoro i dogodi.

Mačevi

Ako se okrenemo fantastičnim predmetima, osim prstena, kamena koji produljuje život i onog koji daje dalekovidnost, u oči nam upadaju fantastični mačevi. Aragornov mač Anduril važan je jer se, kad se počela buditi mračna sila, ponovno spojio iako je bio slomljen, a to je isti onaj kojim je Isildur odrezao prst na kojem se nalazio Prsten Jedan. Od mača se, premda čarobira štapom, ne odvaja ni Gandalf, a Frodo cijelim putem nosi Žalac koji ga upozorava na prisutnost orka svojim sjajem. U serijalu o Harryju Potteru mač je samo jedan – onaj Godrica Gryffindora, koji Harryju dolazi kad mu je najpotrebniji – u Odaji tajni, na smrznutom jezeru kad je trebalo uništiti medaljon te na kraju ulogu ima i u Nevilleovom ubijanju Nagini.

Mač Godrica Gryffindora, izvor: Flickr

Frodo Baggins i Harry Potter

O ovoj je sličnosti napisano toliko članaka da bi se mogli skupiti u roman, ali moramo ju i mi spomenuti na kraju. I Frodo i Harry, kao što smo rekli, likovi su koji su naizgled slabi, ali čista srca, ubačeni u događaje za kojima nisu pošli namjerno i koji su im predodređeni. Obojica svoj teret hrabro, unatoč svim preprekama, nose do kraja borbe dobra i zla, svjesni da će to ujedno možda biti i njihov kraj. Obojica su imali ožiljak nastao djelovanjem mračnih sila koji bi ih ponekad bolio, no osim ožiljka, još im je nešto zajedničko – podrška prijatelja. Ron, Hermiona, Pippin, Merry i posebice Sam učinili su mnoga važna djela, ali najvažnije je što su ostali uz svoje prijatelje do samog kraja, izvlačeći ih iz mnogobrojnih pogibelji.

Sličnosti su ovih dvaju serijala, kao što smo mogli vidjeti, mnoge. Unatoč tome, oba su izuzetno važna, kompleksna, bogata i mnogim obožavateljima djela kojima će se vraćati do kraja života. Tolkienu smo zahvalni što je svojim svijetom poslužio kao temelj drugim svjetovima koje volimo, a J. K. Rowling jer nam je pokazala da postoji više fantastičnih svjetova. Lijepo je što možemo birati u koji ćemo pobjeći kad se poželimo odmoriti od vlastita.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s