Uređivanje teksta: Kreiranje tablice sadržaja u Wordu

Pri lekturi često nas zamolite da vam pomognemo s unošenjem tablice sadržaja i numeriranjem stranica. Budući da znamo da je nekima lakše napisati rad nego tehnički ga oblikovati, pozabavit ćemo se i uputama za jednostavno oblikovanje rada. Nakon ovog članka sigurno više nećete imati problema s umetanjem tablice sadržaja.

Kako biste unijeli tablicu sadržaja, potrebno je najprije primijeniti stilove naslova. Najlakše je na početku urediti stilove naslova s obzirom na ono što se od vas zahtijeva u radu te ih potom primjenjivati. Na kartici Početna stranica (Home) odaberite stil naslova, na primjer Naslov 1 (Heading 1), a potom desnim klikom odaberite Uredi (Modify).

Potom će vam se otvoriti prozor u kojem možete odabrati font, veličinu slova, boju, prored, uvlake i sve ostalo što treba prilagoditi. Kad to napravite s prvim naslovom, ponovite postupak onoliko puta koliko ćete različitih vrsta podnaslova imati u tekstu. Mi smo u dokumentu koji služi za primjer ispisale tri vrste naslova, glavni naslov i dva podnaslova, te ćemo na isti način urediti i Naslove 2 i 3, odnosno Heading 2 i Heading 3.

Nakon što ste namjestili karakteristike pojedinog stila naslova, samo označite tekst na koji želite da se primijeni i kliknite na jedan od uređenih stilova naslova. Odabirom glavnog naslova, podnaslova i običnog teksta olakšavate izradu tablice sadržaja. Mi ćemo primjerice odabrati naslov Uređivanje teksta u Wordu i potom kliknuti na Heading 1. To morate učiniti za svaki (pod)naslov u radu, a kada završite, trebalo bi izgledati otprilike ovako (naravno, sa specifičnostima koje ste odabrali za pojedini naslov).

Sljedeći je korak umetanje tablice sadržaja, no ako još niste numerirali stranice dokumenta, učinite to sada. Detaljne upute za numeriranje možete pronaći ovdje.

Nakon što ste numerirali stranice, vratite se na početak rada, odnosno na stranicu na kojoj bi se trebala nalaziti vaša tablica sadržaja, a potom kliknite na Reference > Umetanje tablice sadržaja (References > Table of Contents) te odaberite stil tablice koji vam odgovara.

Mi smo odabrale prvi stil, a tablica nam izgleda ovako.

Kada napravite izmjene u tekstu, one se neće odmah pojaviti u tablici sadržaja (neovisno o tome mijenjate li brojeve stranica ili nešto u naslovima), već morate kliknuti na Ažuriraj tablicu sadržaja (Update table) –  gumb će se pojaviti kad pokazivačem miša kliknete na tablicu – i odrediti želite li ažurirati samo brojeve stranica (Update page numbers only) ili cijelu tablicu (Update entire table).

Eto ga, nije bilo teško, zar ne? Vjerujemo da će vam ovo olakšati pripremanje seminara i različitih radova ubuduće, a uskoro donosimo i ostale upute te otkrivamo trikove za snalaženje u MS Officeu.


Sličan sadržaj

Uređivanje teksta: Numeriranje od određene stranice u Wordu

Uređivanje teksta: Najkorisniji prečaci za Word na tipkovnici

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s