Sa(n)jam knjige u Istri održava se u Puli od 5. do 13. prosinca

Sa(n)jam knjige u Istri održat će se u Puli od 5. do 13. prosinca, a središnje mjesto okupljanja ljubitelja književnosti te prostor predstavljanja autora bit će galerija Sveta Srca, dok će se sajam protezati na otvorenom duž De Villeova uspona koji se pretvara u ulicu knjiga i pisaca.

Sajam, koji se ove godine održava pod sloganom Sajam je u Srcima, time se vraća u starogradsku jezgru Pule, animirajući grad na potezu od Kaštela sve do obale. Usponom, kao i okolnim ulicama i trgovima, odzvanjat će vrhunski stihovi u glumačkim interpretacijama, bit će otvorena ordinacija terapije poezijom, a sajamski štandovi, simpatični Faustusi autora Hrvoja Đukeza uzduž uspona posjetiteljima će ponuditi najbolje knjige hrvatskih izdavača.

Ova godina, koja je pred nas stavila niz nepoznanica, okrenula sve na glavu, učinila nam se idealnom za potpuni odmak od ustaljenih formi, za jedan prevratnički iskorak koji nas idejno vraća i na same početke Sajma, kada smo svake godine oblikovali nove modele predstavljanja knjiga, nanovo otkrivali grad skvotirajući zaboravljene prostore, ulazili u rizike koje je struka smatrala nepotrebnim, a publika s oduševljenjem prihvaćala, istaknula je direktorica Magdalena Vodopija.

Dodala je da je za koncept razgranatog festivala u koji se uključuju i ulice i trgovi grada idealna povijesna jezgra Pule, koja pruža ne samo literarnu scenografiju za knjiška događanja već i mogućnost da se, uz sve mjere i ograničenja, napravi živi festival koji nije rizičan za posjetitelje.

Pulska arena, dio povijesne jezgre. Izvor: Pixabay

Okosnica programa bit će pjesništvo te program pod nazivom Nova lica Pule, a nezaobilazan je i tradicionalni Doručak s autorom koji će voditi kulturolog i pisac Aljoša Pužar u Galeriji Cvajner. 

Poezija je pitanje srca, davni je slogan Mauricija Ferlina koji smo koristili na Sajmu. Mislim da to srce, koje nam se nametnulo prije svega zbog središnjeg prostora Sajma, Muzejsko-galerijskog prostora Sveta Srca, itekako ove godine treba utjehu. Uvjereni smo da ćemo upravo poezijom otvoriti onu osjećajnost kod publike koja joj je u ovim vremenima potrebna. Uz to, ne pamti se godina s toliko novih poetskih glasova, toliko sjajnih knjiga poezije. Poezija je ove godine zaživjela na literarnoj sceni Hrvatske kao nijedan književni žanr, poručila je Vodopija.

Inače, svojevrsna uvertira u sajamska događanja jest objava 15 naslova nominiranih za književnu nagradu Libar za vajk. Nagrada se dodjeljuje od 2014. za knjigu koja će, po mišljenju troje vrsnih hrvatskih knjižara i čitalačke publike Sajma, generacijama ostati u obiteljskim knjižnicama, čuvana – zbog svoje svevremene vrijednosti – za vajk, zanavijek, zauvijek.

Za one koji ne budu mogli navratiti na 26. Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan radijski i videoprijenos uživo sa Sajma. Književnici, urednici, izdavači, knjižari i drugi sudionici programa u razgovoru s urednicom i voditeljicom Nevenom Trgovčić predstavljat će svoj rad, a njihovi razgovori emitirat će se u eteru pulskog radija Maestral.

Cijeli program i ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s