Kromišljanja petkom: U tjednu interliberske groznice

Ovih dana dio Hrvatica i Hrvata mahnito kupuje knjige, dok dio negoduje zbog jedva primjetnih sniženja.

Nas dvije ne pripadamo ni prvoj ni drugoj skupini. Čini nam se da su popusti, barem što se noviteta tiče, jednaki dosadašnjim interliberskim sniženjima, ako izuzmemo trošak dostave (koji također ne pomaže). Samo je dojam ovoga puta drugačiji jer knjige ne gledamo uživo, ne možemo ih uzeti u ruke, osjetiti miris tek otisnute knjige, pa nam se sve čini hladnijim. Tako i cijene.

Sniženja su, ako nas dvije pitate, ionako oduvijek bila najbolja u Interliberovim antikvarijatima.

Nećemo vam službeno preporučivati ništa jer ni same vjerojatno nećemo ništa naručiti. No ovo je sasvim zgodna prilika za one koji su svakako htjeli nabaviti neki naslov, makar i po punoj cijeni, a već znate koja svježe otisnuta djela mi volimo i cijenimo.

Nekoliko je autora koje bih bez oklijevanja kupila i po punoj cijeni – među njima su Ferić i dragi profesor Nemec. Ferićev novi roman na webu VBZ-a osvanuo je, ako se ne varam, baš jučer, a i novi Leksikon likova iz hrvatske književnosti najdražega profesora novije književnosti još miriše na tiskaru. Premišljam se i oko Pokopanoga diva – Ishigura, kao i Mitopejin rad, cijenim beskrajno, a ovoga ga tjedna možete nabaviti bez troškova poštarine pa tko voli, nek izvoli.

Ovo nisu preporuke (a posebno ne plaćene), samo razmišljam naglas i premišljam se oko kupnje. A ako vam se učini da svi naručuju knjige i da je red pridružiti se interliberskoj karavani, imajte na umu nekoliko važnih činjenica – o kojima i ja ovih dana promišljam.

Nije poanta čitati više nego kvalitetnije

To ne znači da morate sa svoga popisa prekrižiti primjerice ljubiće. Ni slučajno. Mislila sam na nešto drugo – pri čitanju nemojte brojati stranice, nemojte si zadavati čitateljsku normu samo zbog pritiska javnosti. Neka vaše čitateljsko iskustvo bude kvalitetnije, što god čitali. Uživajte u onome što čitate. Zastanite tamo gdje vam dođe. Proživite ta djela. Ako su vam dobra.

Ako nisu i ako vam se učini da nisu vrijedna vašega truda, prestanite ih čitati – postoji toliko knjiga koje čekaju na vas, među njima će se zasigurno naći neke u kojima ćete istinski uživati. Čitanje nije natjecanje – cilj je u njemu uživati.

Ako uživate u gomilanju knjiga, samo dajte

Ako vas to čini sretnima, briga vas što kažu drugi. Te će knjige svakako krasiti vaše, a ne njihove police. Uživajte u trošenju svoga novca i u čitanju svojih knjiga.

Ako pak niste od tih koji gomilaju…

Nemojte gomilati knjige

Sjajno je i ako niste ljudi od novih naslova, nego čekate da se dojmovi slegnu i radije u svojoj kućnoj biblioteci čuvate samo prokušane klasike. Ulaganje u probrane naslove posebna je disciplina.

Ne zaboravite na knjižnicu

Ako nemate novca za kupnju knjiga, vaša vas knjižnica čeka širom raširenih ruku. Ako novca imate, a ne želite ga trošiti, knjižnica također čeka bez predrasuda. Ne zaboravite da i knjižnice redovito nabavljaju novitete.

Zaključak je jasan – činite što želite

Nije da sam vam ja to morala reći, to biste učinili svakako. Samo nemojte da vam čitanje bude tlaka i da vam okolina, društvene mreže ili bilo tko drugi nameće neke standarde koji vam se ne sviđaju. Na kraju dana – samo vi živite u svojoj glavi.

Neka vam čitanje bude užitak; pronađite svoje knjige i rado ih čitajte. S popustom ili bez njega, kako vam se prohtije. Što vas briga što drugi o tome misle.

Barbara

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s