Uređivanje teksta: Numeriranje od određene stranice u Wordu

Pri lekturi često nas zamolite da vam pomognemo s unošenjem tablice sadržaja i numeriranjem stranica. Budući da znamo da je nekima lakše napisati rad nego ga tehnički oblikovati, pozabavit ćemo se i uputama za jednostavno oblikovanje rada. Nakon ovog članka sigurno više nećete imati problema s numeriranjem stranica.

Iako najčešće naslovna stranica i stranica sa sadržajem ne trebaju biti numerirane, ponekad fakultet ili profesor zahtijevaju da, primjerice, stranica sa sadržajem bude označena rimskom brojkom. U nastavku slijedi objašnjenje kako to učiniti.

Na početku vaš seminarski rad izgleda ovako:

Najprije je potrebno dokument podijeliti na tri dijela, odnosno sekcije. Kako biste to učinili, pokazivač miša postavite na početak teksta Druga stranica te potom u alatnoj traki odaberite Raspored > Prijelomi > Sljedeća stranica (Page Layout > Breaks > Next Page). Zatim pokazivač postavite ispred teksta Treća stranica i ponovite postupak.

Sljedeći je korak umetanje broja stranice. To ćete učiniti jednostavno klikom na Umetanje > Broj stranice (Insert > Page number) i potom birate želite li broj na vrhu ili dnu stranice te lijevo, u sredini ili desno. Mi smo odabrale položaj desno na dnu.


Ako pogledate brojeve stranica koje ste unijeli, vidjet ćete da su stranice normalno numerirane, od prve do treće. Kako bismo počeli numerirati od treće, moramo sekcije odvojiti jednu od druge. Ako odete na stranicu tri i kliknete na broj stranice, Word će vam ponuditi u alatnoj traki opciju Povezivanje s prethodnim (Link to previous) koju trebate isključiti. Kada to učinite s brojem stranice tri, ponovite postupak i na drugoj stranici.

I sad nam preostaje samo još oblikovati brojeve stranica. Kako biste uklonili broj na prvoj stranici, kliknite na broj stranice, potom na opciju Broj stranice > Ukloni broj stranice (Page number > Remove page number).

Ako želite da vam druga stranica bude označena, primjerice, rimskim brojem jedan, ponovite postupak: kliknite na broj stranice, potom odaberite u alatnoj traki Broj stranice (Page number) te zatim Oblikovanje brojeva stranice. Nakon toga pojavit će se prozorčić u kojem možete birati izgled broja (na vrhu) te na dnu trebate označiti Počni od i broj od kojeg želite krenuti s numeriranjem. Isti postupak ponovite i na stranici tri, s tim da, ako želite da vam treća stranica nosi broj jedan, ne trebate ništa namještati u gornjem kvadratiću ponuđenog prozorčića, već samo u donjem kliknite na Počni od i odaberite broj jedan.

Objašnjenje s rimskom brojkom ovdje je ilustrativno, čisto da znate što učiniti ako nekad budete morali i na taj način numerirati rad. Ako samo želite da vam numeriranje počinje od treće stranice, a da prve dvije budu neoznačene, samo preskočite taj korak, odnosno rad podijelite na početku u dvije sekcije, u prvoj uklonite brojeve, a u drugoj oblikujete broj tako da numeriranje kreće od jedan.

Eto ga, nije bilo teško, zar ne? Vjerujemo da će vam ovo olakšati pripremanje seminara i različitih radova ubuduće, a uskoro donosimo upute i za unošenje tablice sadržaja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s