Festival europske kratke priče početkom listopada bavit će se različitostima

Festival europske kratke priče (FEKP) održat će se od 4. do 9. listopada u Zagrebu i Rijeci, a obilježit će ga pitanja koja postavlja svijet pogođen pandemijom. Pod temom Luka različitosti okupit će pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima.

Bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima, bilo da se bave pričama drugih, poput izbjeglica i migranata, ili nam donose drukčije priče, domaći i inozemni sudionici ovogodišnjeg FEKP-a pokazuju svu složenost svijeta i vremena u kojima živimo, stoji u najavi.

Foto: Facebook FEKP-a, ilustracija: Danijel Žeželj, dizajn: Vinka Draganja

Ove godine dio programa ostvaruje se u suradnji s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih događaja – Festivalom Hay (6. – 9. listopada). Projekt pod nazivom Europa 28 – žene o budućnosti Europe dio je programa Europske prijestolnice kulture, a nudi vizije budućnosti 28 europskih autorica – spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica, po jedne iz svake zemlje Europske unije i jedne iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U partnerstvu s Festivalom europske kratke priče i Sveučilištem u Rijeci, festival Hay Europa28 organizirat će panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, i Zagrebu, te online, a raspravljat će se o temama u rasponu od migracije i širenja nacionalizma do europskog odgovora na pandemiju covida-19 i toga što znači biti Europljanin.

Elif Shafak, Hanif Kureishi, Aleksandar Hemon, Yann Martel, Irvine Welsh… samo su neke od književnih zvijezda koje će od 4. do 9. listopada gostovati na riječkim i zagrebačkim pozornicama Festivala europske kratke priče. Uživo i digitalno, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti priče ponajboljih svjetskih pisaca i biti dobra priča domaće kulturne scene, poručuju iz FEKP-a.

Cjelokupni program nalazi se na poveznici.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s