Žarko Jovanovski dobitnik je V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman

Dobitnik je V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman za 2020. zagrebački underground pjesnik, prozaik, kantautor, grafičar i strip-crtač Žarko Jovanovski za rukopis Pizzeria Europa.

Odluku o laureatu V.B.Z.-ove nagrade donio je žiri u sastavu – Zoran Ferić (predsjednik žirija), Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić, a nagrada se sastoji od novčanog iznosa od sto tisuća kuna i distribucije romana u širokoj knjižarskoj mreži.

Obrazlažući odluku žirija Jagna Pogačnik navela je kako roman nije klasična mainstream proza.

To je roman ceste, gotovo film, jer imate dojam da se takav – vizualan, kinetičan, logoreičan – više gleda i sluša nego čita. Pizzeria Europa priča je o predanosti umjetnosti, pa i onda kad je ta predanost ravna samoubilačkom poduhvatu. Roman vratoloman i drzak, oštrouman i duhovit, a istodobno precizno ustrojen i dobro napisan, poput zločestoga je dječaka s finim manirima – lako ga je voljeti.

Foto: Vrisak/Facebook

Žarko Jovanovski rođen je 1966.  u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Objavio je desetak glazbenih albuma s bendovima s kojima je svirao, poput Electric Žare, Geler Feler, AbnorMalan i Duo List. Izdao je i deset knjiga poezije te strip-album. Dobitnik je nagrade za najbolju erotsku pjesmu na međunarodnom natječaju u Mariboru 2017., a te iste godine i nagrade za najbolju knjigu poezije Hrvatskoga književnog društva (HKD) izvan okrilja HKD-a. Bavi se grafičkim dizajnom. Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika a nije član ni jedne strukovne udruge.

Nagrada mu je dodijeljena na otvorenju festivala Vrisak, riječkog sajma knjiga, čije je ovogodišnje izdanje posvećeno Bekimu Serjanoviću. Održava se do 19. rujna, a program možete pronaći na poveznici.

Naslovna fotografija: Vrisak/Facebook

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s