Jesen knjiga u Hrvatskoj: U Zagrebu počinje FSK, u Splitu Mediteranski festival knjige

Da svi tečajevi počinju u jesen, davno je ustvrdio još Robert Perišić, a da se ne radi samo o tečajevima, jasno je svima koji prate rujanska zbivanja po Hrvatskoj. Iako jesen službeno počinje tek za mjesec dana, početkom rujna svi se vraćamo s mora u svoje rutine i samo tražimo događaje koje možemo pohoditi. Srećom, za knjigoljupce ih i ima.

Iako je 2020. godina po svim parametrima čudna, tradicija je tradicija pa će se tako i ove godine, u malo promijenjenom obliku, održati Festival svjetske književnosti i Mediteranski festival knjige kako bi svim knjigoljupcima donijeli novosti iz svijeta knjige i brojna zanimljiva događanja.

Festival svjetske književnosti, 6. – 12. rujna

U suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom programi FSK-a moći će se, dijelom uživo, a dijelom premijerno, pratiti na Trećem programu nacionalne televizije, dok će se drugi dio programa održavati u novootvorenoj Knjižari Fraktura u Ulica kneza Mislava 17 u Zagrebu. Ti će se programi emitirati uživo na Frakturinim web-platformama i u suradnji s 24sata i tjednikom Express. Ove godine u festivalskom će programu sudjelovati šezdesetak autora iz dvanaest zemalja.

Tribine Razotkrivanje svi će zainteresirani moći pratiti na TV programu, a gosti su ove godine izraelski književnik David Grossman, jedan od stalnih kandidata za Nobela, nagrađivana talijanska autorica Francesca Melandri, a najavljeno je i gostovanje ljubimca hrvatske publike, Španjolca Javiera Cercasa. Festivalski program Dvostruki portret spaja inozemne i domaće autore koji se negdje dodiruju – temom, stilom, idejom – a ove će godine ugostiti i spojiti brojna poznata imena.

Ovogodišnje Književne matineje održat će se na livadi Hrvatske radiotelevizije, kao matineje-piknici. Sünje Lewejohann, Lara Mitraković i Olja Savičević Ivančević pjesnikinje su različitih generacija, ali sličnih poetika. Njihove pjesme čut ćemo uživo, a o poeziji će s njima razgovarati Monika Herceg.

Program festivala i ove godine donosi niz okruglih stolova o važnosti književnosti, Europskoj uniji te svijetu nakon pandemije. Čitatelji će se s autorima moći susresti svakoga dana u 13 sati na Preradovićevu trgu, gdje će u kućici Bar caffea uz besplatnu kavu moći dobiti njihov potpis.

Osim toga, čekaju nas dvije radijske emisije, kao i izložbe inspirirane književnim djelima. Sve informacije o programu i detaljan raspored možete pronaći na službenoj i Facebook stranici Festivala.

Mediteranski festival knjige, 2. – 6. rujna

Mediteranski festival knjige – mfk cjeloviti je festival knjige u organizaciji Zaklade nakladnika i knjižara HGK-a koji se održava u Splitu početkom svibnja (ove godine iznimno u rujnu!) i na jednom mjestu okuplja izdavače knjiga, autore i – sve ljubitelje pisane riječi.

Festival se održava u dvorani Gripe u skladu sa svim preporukama Nacionalnog stožera i uz pridržavanje epidemioloških mjera. Ulaz je slobodan, a festival je otvoren svaki dan od 10 do 21 sat, osim u nedjelju, kada se zatvara u 20 sati.

Tijekom pet dana trajanja posjetitelji mogu uživati u susretima s autorima, promocijama knjiga te sudjelovati u raznim radionicama, ali i kupiti knjige po promotivnim cijenama, zbog čega je ovaj festival zapravo Interliber prije Interlibera za sve Splićane.

Informacije su dostupne na Facebooku i službenoj stranici, gdje možete pronaći i sve pojedinosti o programu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s