Kelsey Miller u knjizi o „Prijateljima“ donosi brojne zanimljivosti i otkriva razloge popularnosti serije

|Autorica: Kelsey Miller |Naslov: Prijatelji – Ona o seriji Friends |Izdavač: Rockmark |Godina izdanja: 2020.

U vrijeme Netflixa i HBO-a čini se da su serije preuzele naše živote: svatko gleda neku svoju, iz dana u dan mijenjaju se na tronu popularnosti, a kako se pojavljuju, tako se i zaboravljaju ­– uglavnom je riječ o prolaznim hitovima. Usto, čini se da je Z-generacija potpuno nesvjesna kako smo nekad čekali iz dana u dan ili iz tjedna u tjedan pred malim ekranima da izađe nova epizoda našeg omiljenog sitcoma ili sapunice, danas je sve to udaljeno samo nekoliko klikova, ne moramo čekati reprize, a epizode se u internetskim prostranstvima mogu pogledati koliko god puta želimo.

Ipak, i na najpopularnijoj streaming platformi nailazimo na podsjetnik na ova stara vremena. Otkad se pojavila na Netflixu, serija Prijatelji ruši rekorde gledanosti, a početkom 2019. godine ova je platforma uložila čak 100 milijuna dolara u dobivanje licence za prikazivanje, dok je prije toga za licencu izdvajala 30 milijuna dolara, i dalje vrtoglavih ako se uzme u obzir da je riječ o seriji koja se počela prikazivati prije gotovo 30 godina.

No unatoč tome, njezina popularnost ne jenjava. Prijatelje, koji su na platformi IMDb ocijenjeni s visokih 8,9, danas gledamo, citiramo i kupujemo, a mnogi se pitaju kako je serija postala toliko popularna da je obilježila jedno čitavo razdoblje i toliko generacija, pogotovo mlađe, koje su godinama udaljene od svijeta u kojem su nastajali.

Jedna je od osoba koje su pokušale dati odgovor na to pitanje novinarka i spisateljica Kelsey Miller čiji je prijevod knjige Prijatelji ­– Ona o seriji Friends u lipnju izdao Rockmark. Marljivo prikupljajući dojmove glumaca, cjelokupne ekipe serije, novinara i voditelja koji su s Prijateljima surađivali, Miller donosi najopsežniju studiju o popularnosti serije, ali i zanimljivosti sa setova i iz medija koje su možda promaknule čak i najvećim obožavateljima.

Jeste li, na primjer, znali da je najpopularnija članica ekipe na početku (i ujedno najplaćenija) bila Courteney Cox, a da je David Schwimmer uskoro postao omiljen među gledateljima? Ili da su oni prva glumačka ekipa koja je pregovarala o snimanju i honorarima zajedno, ostvarivši tako neke od najvećih ugovora u povijesti televizije? Ili da su uvodnu špicu snimali cijelu noć, mokri i promrzli, te da je ona konačno snimljena kad je Matthew Perry izvalio glupost u stilu Chandlera pa su se glumci počeli zabavljati unatoč tome što im je svega bilo dosta?

Osim brojnih zanimljivosti sa setova, Miller progovara i o problemima i nelogičnostima serije. Naprimjer, Prijatelji su puni homofobnih šala i neumjesnih komentara o lezbijkama, ali je unatoč tome prikazano i jedno od prvih lezbijskih vjenčanja na televiziji. Isto tako, u seriji je prikazana i transrodna osoba, a treba imati na umu da je riječ o devedesetim godinama, kada se za pojam transrodnosti nije ni znalo. Poznato je također da je Oprah Winfrey među prvima adresirala problem rasizma u seriji našalivši se da bi ona mogla biti njihova crna prijateljica, što je kasnije, barem donekle i nakratko, postala Charlie.

Unatoč svim problemima koji se provlače kroz seriju, njena popularnost danas je gotovo velika kao i prije 26 godina, kad se tek počela prikazivati, no nije uvijek bilo tako. Poznato je da su tijekom druge sezone glumci sklopili dogovor s Coca-Colom te su u seriji provodili reklamnu kampanju tijekom cijelog mjeseca, a mnogi su im obožavatelji zamjerili da su se prodali i nakon toga se balon popularnosti Prijatelja ispuhao. Ipak, uspjeli su se prizemljiti i steći novu popularnost, no s vremenom se činilo da su se ipak predugo zadržali na malim ekranima.

Sedma sezona serije, ona koja završi vjenčanjem Monice i Chandlera, činila se kao nježni rastanak od publike. Prikazivanje je završeno u proljeće 2001. godine i kad su svi mislili da se na jesen Prijateljima nitko neće vratiti, dogodio se crni 11. rujna. Amerika, kao i cijeli svijet, zastali su, nitko se nije osjećao sigurno, nije se znalo što slijedi, a ljudi su poput spužvi upijali najnovije vijesti. Slično kao danas. Ispostavilo se da je ljudima nakon gledanja večernjih vijesti potreban povratak u rutinu, povratak nečega što im je poznato i nečega što vole. Ispalo je da je ova serija baš ono što im treba.

Tako je i dandanas. Čini se, prema različitim istraživanjima i mišljenjima koja navodi Miller, da nam je serija svima draga jer je utješna i poznata, jer nas vraća u neki jednostavniji svijet i jer se u njoj svi mladi mogu pronaći. Svi smo u razdoblju dvadesetih bliski s prijateljima, oni nam predstavljaju drugu obitelj, a upravo taj odnos u ovoj je seriji razrađen i tako nam dobro poznat. Lakše ćemo svoje probleme riješiti ako pobjegnemo u njihove koji su, usput, rješivi u 22 minute.

Osim spomenutih zanimljivosti, Miller u knjizi donosi brojne druge i detaljno objašnjava cijeli fenomen Prijatelja. Iako se ne radi o beletristici, knjigu zdušno preporučujemo svim obožavateljima serije, ali i onima koje zanimaju društveni fenomeni.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s