Književnost i glazba: tko čeka Godota – Silente ili Vladimir i Estragon?

Kad bi nas netko upitao u kojoj je umjetnosti književnost najčešće obrađivana, svima bi nam na pamet prvo pale filmske obrade raznih književnih djela. Premda razne uspješnice i klasici, pogotovo u posljednje vrijeme, vrlo brzo po izlasku doživljavaju svoje ekranizacije, književnost nas okružuje i više nego što mislimo. Poslušajmo samo glazbu kojom smo svakodnevno okruženi.

Da, da, već i ptice na granama znaju da je Hladno pivo uglazbilo Utjehu kose ili da je klapama na stalnom repertoaru Tamo, tamo da putujem, odnosno, Odlazak, kako bi rekao naš dragi Ujević. Oliver je otpjevao Zelenu granu s tugom žuta voća, a Sara Renar Notturno. No ovo nije tekst o takvim obradama.

Književnost nas kroz glazbu okružuje i mnogo više nego što mislimo. Tako su mnoge pjesme prožete književnim intertekstom. Za neke ste od njih možda čuli, neke su vam još uvijek nepoznanica, a ovo je tekst upravo o njima.

Najzagrebačkiji bend poprilično je pazio na riječi najzagrebačkije spisateljice. Upravo tako, radi se o Prljavom kazalištu i njihovoj pjesmi Kao što kaže Marija Jurić Zagorka. Prljavcima ni najpoznatiji ljubavni par svih vremena nije mrzak pa su tako Romeo i Julija našli mjesto u trima njihovim pjesmama: Heroj ulice, Korak od sna i Ma kog me Boga za tebe pitaju.

K’o što kaže

Marija Jurić Zagorka

sve je više svađa

na dvoru naših kraljeva

kada padne noć

doći ću ti preko Kaptola

 

Ti obuci haljinu od brokata

i ogrni plašt od baršuna

pobjeći ćemo ispod zidina

budi moja Gordana.

Da ima nešto trulo u državi Danskoj sa stranica Shakespearove drame upozorava nas Hamlet, a s albuma i s pozornica Bijelo dugme pjesmom Svi marš na ples!  Za Suze sina razmetnoga čuli ste vjerojatno u srednjoj školi, a tu je uvijek Elemental sa svojom pjesmom Goli i bosi da vas podsjeti.

Kruži priča da je prva Silenteova pjesma nastala na kolegiju iz Novije hrvatske književnosti profesorice Julijane Matanović. Ako to uzmemo u obzir, čak i ne iznenađuje činjenica da u pjesmi Morski ljudi, morske žene i oni, kao Vladimir i Estragon, čekaju Godota. Molim te zapiši pjevaju nam oni s pozornice, a Jasmin Imamović poručuje s korica. Ako niste čitali knjigu, požurite, priča se da je dobra.

Godinama ovo radim

dočekala tri Godota

i odavno sam mogla poći

al ne čekam ja bilo koga.

Da imaju i stranci konja za trku pokazuje nam Led Zeppelin pjesmom Ramble On. Ako ste obožavatelji Gospodara prstenova, stihovi pjesme sigurno su vam poznati.

Twas in the darkest depths of Mordor

 I met a girl so fair

But Gollum, and the evil one crept up

And slipped away with her.

For Whom the Bell Tolls pitao se Ernest Hemingway, a uz njega i Metallica. Naime, pjesma koja je posudila naslov popularnog romana smjestila se na njihovu albumu Ride the Lightning. Slično se poigrao i mladi književnik u usponu, Kristian Novak, naslovom romana Ciganin, ali najljepši.

Andrić je mostovima posvetio mnoga djela, no samo je jedan za njega Na Drini ćuprija. Željku Joksimoviću u Supermenu svaki je most na Drini ćuprija. Ribareva Jana našla je svoje mjesto najprije u obradi Vinka Coce, a potom Tereze Kesovije, Bajage, Branimira Štulića.

Iako smo naveli samo neke primjere intermedijalnih susreta književnosti i glazbe, još ih je mnogo, a nadamo se da će ih u budućnosti biti još i više.

Naslovna fotografija: Pixabay

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s