Raspisani novi književni natječaji s bogatim nagradama – od objave zbirke do 10 tisuća kuna

Književni su natječaji možda čak i jedan od najboljih načina za objavu djela ili su barem prilika da (novi) autori dobiju povratnu informaciju o svojem djelu, nepristrano mišljenje i pokoji savjet. A ponekad su i nagrade izrazito vrijedne. Popisale smo stoga u nastavku aktualne književne natječaje koji će možda biti dovoljan poticaj da neko od vlastitih djela napokon izvadite iz ladice.

Nagrada Ksaver Šandor Gjalski

.Nagrada je osnovana 1979. godine radi poticanja književnog stvaralaštva i u čast književniku Ksaveru Šandoru Gjalskom, a dodjeljuje se svake godine za najbolje objavljeno prozno književno djelo. Ove će godine biti dodijeljena 24. listopada. Prijaviti možete roman, zbirku pripovjedaka, priča, novela ili putopisa, objavljene između 1. rujna 2019. i 1. rujna 2020. godine.

Nagrada: povelja, plaketa s likom Gjalskog i novčani iznos

Rok za prijavu: 1. rujna 2020.

Više informacija: Društvo hrvatskih književnika

Nagrada Janko Polić Kamov

Hrvatsko društvo pisaca 2014. godine utemeljilo je nagradu za najbolje prozno djelo napisano na hrvatskom jeziku. U izbor za nagradu ulaze djela objavljena od 1. srpnja 2019. do 30. lipnja 2020. godine. Iznimno se ove godine prijaviti može i PDF djela pripremljenog za tisak zbog pandemije koronavirusa.

Nagrada: statua i 10 tisuća kuna

Rok za prijavu: 10. srpnja 2020.

Više informacija: Hrvatsko društvo pisaca

Regionalni natječaj za kratku priču Biber

Na četvrti natječaj za kratku priču mogu se prijaviti autori i autorice koji stvaraju na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Pored priča koje tematiziraju pomirenje u kontekstu nasljeđa ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, u obzir dolaze i priče koje mogu pridonijeti boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću i sl.

Nagrada: tri autora/ice dobit će novčanu nagradu, najboljih dvadeset priča bit će objavljeno

Rok za prijavu: 1. prosinca 2020.

Više informacija: Biber

Književni natječaj #ostanidoma

Udruga Mlada pera raspisala je natječaj u sklopu projekta Napiši pjesmu ili priču koju i objavu knjigu svoju, na koji se mogu prijaviti mladi autori između 8 i 18 godina.

Teme su slobodne, a projektom se, osim širenja pismenosti i literarnog izražavanja mladih iste želi potaknuti na razvijanje vlastitog književno-umjetničkog stila, punog emocija, subjektivnosti, obogatiti izražajnim sredstvima sadržaj i razvijati postizanje cjelovite kompozicije – kažu iz udruge Mlada pera.

Nagrada: tri autora zajedno će objaviti zbirku

Rok za prijavu: 1. prosinca 2020.

Više informacija: Književni natječaj #ostanidoma

Nagrada Post scriptum za književnost na društvenim mrežama

Natjecati se za nagradu svojim autorskim Facebook profilima ili stranicama mogu svi državljani RH prijavljeni na Facebook stranicu Nagrada Post scriptum za književnost na društvenim mrežama. Prijavljeni ili njegov prijavitelj treba prirediti i poslati biografiju, (po mogućnosti i portretnu fotografiju) autora/ice i dokument formata .doc ili .docx s najmanje 40 Facebook postova svih žanrova koje smatra relevantnima, objavljenih između 15. svibnja 2019. i 1. srpnja 2020., s navedenim datumima objave, na adresu: nagradapostscriptum@gmail.com.

Nagrada: nastup na festivalu KaLibar, priznanje, objava djela u izdanju naklade Jesenski i Turk

Rok za prijavu: 15. srpnja 2020.

Više informacija: Culturenet

Natječaj za kratku priču – satiru

Na natječaju mogu sudjelovati autorice i autori iz Hrvatske i inozemstva koji pišu hrvatskim jezikom, svatko sa samo jednim radom, a tema kratke priče – satire je slobodna. Kratka priča – satira ne smije biti objavljena, a može imati najviše 300 redaka (18.000 znakova, s prazninama).

Nagrada: plaketa i novčani iznos (3000 kuna prva nagrada, 2000 kuna druga nagrada, 1500 kuna treća nagrada)

Rok za prijavu: 30. rujna 2020.

Više informacija: Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s