5 ključnih principa za pisanje uspješnog i razumljivog teksta (na internetu)

Tijekom prethodnih mjeseci mnogi od nas počeli su raditi iz svojih domova, pritom obavljajući uobičajene poslove ili pronalazeći nove – koji im omogućavaju zaradu u ovom neizvjesnom razdoblju. Uočile smo i brojne nove blogove – i pritom vam, ako ste jedan od novopečenih vlasnika blogova – od srca čestitamo jer blog pruža mnoge prilike, prvenstveno boljega upoznavanja sebe i bavljenja dragim hobijima, a ponekada i nove (poslovne) mogućnosti. 😊

Stoga smo, u znak podrške, odlučile s vama podijeliti nekoliko principa pisanja uspješnog i razumljivog teksta. Brojne su vrste tekstova, ali neka pravila zaista vrijede za sve, stoga u ovom tekstu donosimo neke tehničke elemente koje smo i mi uočile u svakodnevnom radu te koji bi vam mogli olakšati. Vjerujemo da će vam neki od principa koje navodimo biti itekako poznati, ali ne škodi osvježiti gradivo – nadamo se da ćete pronaći nešto zanimljivo.

Struktura

Pozornost čitatelja ovih je dana jako kratka – što je itekako utjecaj društvenih mreža i naslovnice koja se učitava do beskonačnosti, ostavljajući vam jako malo vremena da zaintrigirate potencijalnoga čitatelja. Svaka rečenica u tekstu mora nositi određenu vrijednost, ali i sve rečenice moraju teći u smislenu cjelinu. Ukratko, tekst mora imati strukturu – uvod, središnji dio i zaključak – i jako je važno da je podijeljen u manje tematske cjeline koje će olakšati čitanje. Pažnju čitatelja, posebice ako u vašem tekstu traže konkretnu informaciju obećanu u naslovu i uvodu, zadržat ćete i kvalitetnim međunaslovima.

Strukturu ne čini samo tekst

Vizualni elementi obogaćuju tekst, ali njihova je funkcija često i psihološka – njima dajemo kratki predah oku čitatelja, a u isto vrijeme omogućujemo da u svojim mislima zaokruži cjelinu i vizualno zapečati smisao teksta. Ipak, važno je ne pretjerati s vizualima, a dva su glavna razloga. Treba voditi računa i o tome da je tekst s mnogo fotografija i videa težak i da će se sporije učitavati, što može otjerati čitatelja na samom početku. Također, previše fotografija odvlači pozornost s teksta – s odlomcima prosječne duljine bit će vam sasvim dovoljan jedan vizualni element nakon svaka dva ili tri odlomka.

Jasnoća

Osim ako ne pišete iz izrazito znanstvene perspektive i za uzak krug čitatelja, tekst mora biti prozračan. Ne govori se bez razloga da je najbolji učitelj onaj koji ima vještinu sve objasniti ukratko i na jednostavan način. Ako pišete tekst edukativnoga karaktera, probajte zamisliti da vaš čitatelj nema vaše predznanje, a potom pročitajte što ste napisali – jeste li svoju ideju iznijeli na dobar način? Nitko ne voli komplicirane tekstove s rečenicama koje ne može shvatiti i nizom nepotrebnih epiteta, pogotovo u virtualnom svijetu – osim ako ste Krleža. Također, važno je zapitati se imaju li vaše rečenice pogrešaka (a evo i kako bolje uočiti pogreške).

Kada je dosta?

Ponekada vam je neka rečenica baš lijepa i, iako nema potrebe za njom, niste objektivni i žao vam je obrisati ju. Zato još jednom pročitajte što ste napisali i uklonite višak. Sačuvajte ga za drugu priliku – kada ćete se detaljnije posvetiti jednom segmentu teksta. Ako vam je tako lakše, napišite opširniji tekst, a zatim se za svaku rečenicu zapitajte donosi li nove informacije i, još važnije, vrijednost tekstu. Osvojite li čitatelja, vratit će se i kada neku od tema odlučite obraditi detaljnije.

Po(r)uka (na kraju priče)

Svi u tekst ulazimo s određenom pretpostavkom o vrijednosti koju ćemo dobiti – ako govorimo o novinskim člancima, dolazimo kako bismo dobili informacije; ako je riječ o pjesmi, želimo da nas ona duhovno obogati. Tražimo pouku zbog koje ćemo iz članka otići pametniji, primjere koji će nas natjerati na neku akciju i (provjerene) metode koje će nas učiniti boljima nego što smo to bili prije čitanja. Naša je po(r)uka upravo to – razmislite koju vrijednost dajete i svakako ju istaknite – ne samo na kraju, nego i u cijelom tekstu. Upravo vam ranije nabrojani principi omogućuju da na najbolji mogući način svojim tekstom date vrijednost.

Ako ne znate kako biste zaokružili svoj tekst ili mislite da je najbolji zaključak zapravo sažetak, onda možete učiniti i to – ne zaboravite da najčešće i uvodi i zaključci upravo sažimaju poantu, potiču na čitanje, ali i preispitivanje.


 • Stoga se prisjetimo: uspješan je tekst razumljiv tekst. A u visokoj razini razumljivosti svakako će vam pomoći:
  • strukturiranje teksta – uvod, središnji dio i zaključak; manje tematske cjeline s odgovarajućim međunaslovima
  • vizualni elementi – mentalni predah, ali i sredstvo kojim se postiže bolje pamćenje
  • jasnoća i prozračnost teksta – obratiti pozornost na smisao i duljinu rečenica te njihovu kićenost
  • duljina – sažetost je često vrlina
  • vrijednost koju tekst nudi – može biti iskazana zaključkom i sažetkom, ali mora prožimati i tekst u cjelini.

Držite li se ovih načela? Što ste zanimljivo uočili tijekom primjene? Obavezno nam javite svoja iskustva!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s