Muke po čitanju: Ako nosite knjigu na plažu, ovi su vam problemi sigurno poznati

S toplim lipanjskim danima Instagram i ostale društvene mreže preplavile su fotografije predivnog Jadrana, a nerijetko se na našem feedu nađu i one koje uključuju knjige. Budući da i same često na more nosimo više knjiga nego odjeće, prisjetile smo kakve nam to probleme uzrokuje. Ako se i vi s knjigom družite na plaži, sigurne smo da će vam neki od njih biti poznati.

Pakiranje kovčega

Pakiranje nikome nije lako, a knjigoljupcima je posebno teško. Kad znamo da ćemo sljedećih nekoliko tjedana provesti daleko od svojih dobro opskrbljenih polica i gradske knjižnice, želimo ponijeti – koliko god možemo knjiga. Nerijetko se dogodi da knjige dobiju i vlastiti kovčeg, no problemi nastaju ako nam je prostor ograničen. Tri tvrda uveza ili pet mekih – nije lak izbor. Ako ste ipak obožavatelj elektroničkih ili audioknjiga, želimo vam duuugu bateriju.

Udobna poza i puno sunca

Ili jednostavno ­– nemoguća misija. Legnete na leđa s knjigom iznad glave – sunce prži u vas i ubrzo zaradite upalu mišića, a u suprotnom vas slučaju baš bocka neki kamenčić, vrat se ubrzo ukoči, a bijele stranice blješte toliko da vam ni sunčane naočale ne mogu pomoći. Jedino što nam svima preostaje jest rano ustajanje i hvatanje hlada i pomicanje po plaži skupa s njim.

Prljanje knjiga

Najljepše je i najudobnije zavaliti se na mekani pijesak i uživati u čitanju. No ubrzo će taj pijesak, osim ispod vas, biti i posvuda – oko vas, na vama i, naravno, po knjigama. Svaki i najmanji pokret uzrokovat će mrljice na omiljenim naslovima, a nismo sigurni hoće li vam to teže pasti ako je knjiga vaša ili ako je posuđena.

Voda posvuda

Šansa da se odlučite za čitanje na plaži a da vam se knjiga ne smoči gotovo je jednaka nuli. Koliko god vi pazili, proći će netko kraj vas i poprskati vas, a ako stranice niste plastificirali i zaštitili, uspomene s mora neće vam biti samo fotografije.

Unatoč svim problemima, knjige obožavamo, a duge dane na plaži svakako nam skraćuju i uljepšavaju. Spremni smo zbog toga malo i pretrpjeti. A i volimo dane tijekom kojih su nam navedeni problemi ujedno i najveći.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s