Lokacije iz čarobnjačkog svijeta koje svi bezjaci moraju posjetiti

Nećemo si lagati – svi smo na jedanaesti rođendan čekali pismo iz Hogwartsa, no iako ono nije došlo, ljubav prema omiljenom čarobnjaku nije se smanjila ni u odraslim, bezjačkim godinama. Sve to ipak ne znači da se ne možemo ponekad pretvarati da čarobnim štapićem mijenjamo svijet, a to će nam najlakše biti na mjestima na kojima je magija čarobirana za filmove. U nastavku vam donosimo popis takvih lokacija koje možete posjetiti.

Elephant House

Najbolje je putovanje započeti obilaskom mjesta u kojom je magija nastala – edinburškog kafića Elephant House. Za sve koji nisu upoznati s pričom poznate spisateljice (ako takvih uopće ima), Rowling je priču o čarobnjačkom svijetu smislila u vlaku, a cijeli je prvi roman napisala sjedeći u kafiću koji danas nosi titulu birthplace of Harry Potter. Radno mu je vrijeme od 8 ujutro do 10 navečer, osim petkom i nedjeljom kada radi do 11 navečer. Ponesite koju knjigu iz serijala i uživajte u njoj uz kavu.

Izvor: Flickr

Zakutna ulica

Kad ste već došli do Elephant Housea, sigurno ćete poželjeti i posjetiti najveseliju čarobnjačku ulicu u kojoj možete kupiti sve – od čarobnog štapića do sove. Da biste u nju došli, morat ćete posjetiti londonski Leadenhall Market i potruditi se da u Šupljem kotliću napipate pravu ciglu.

Izvor: Flickr

Peron 93/4

Nine and three-quarters? Think you’re being funny, do you? – odgovorio je kondukter Harryju kad ga je upitao kako da dođe na mjesto koje svim obožavateljima prvo padne na pamet kad se spomene King’s Cross. Kakav bezjak! Ako se nađete na poznatom londonskom kolodvoru, možete posjetiti popularnu granicu svjetova. Doduše, peron nećete naći, ali je između perona 4 i 5, koji su za potrebe snimanja preimenovani u perone 9 i 10, postavljen znak po kojem će svi prepoznati popularno mjesto.

Izvor: Pixabay

Povezano – Što Dobby radi u Hogwartsu i kamo je nestao Voldemortov nos: nelogičnosti serijala o Harryju Potteru


Hogwarts

Koliko god voljeli Hogwarts, moramo si priznati da on nije stvaran (ili barem za nas bezjake nije). Kako bi na filmu vjerno prikazali dvorac koji je Rowling zamislila, film je sniman na nekoliko lokacija od kojih je najpoznatija dvorac Alnwick u Northumberlandu. Ako njega posjetite, sigurno ćete se sjetiti Harryjeva prvog sata letenja kojim je mali čarobnjak postao glavna metlobojska zvijezda. Film je sniman i u katedrali u Durhamu te na Sveučilištu Oxford čija je velika dvorana postala najpoznatija prostorija Hogwartsa. Dakle, ako još sanjate o odlasku u Hogwarts, možete pokušati upisati Oxford.

Izvor: Flickr

Millenium Bridge

Iako su Smrtonoše učinile potpuni kaos na poznatom londonskom mostu, sve je na vrijeme sanirano pa on i danas stoji čvrsto. Zanimljivo je da je pri otvaranju popularnog mosta, zbog velikog broja ljudi koji su odjednom stupili na njega, došlo do njegova ljuljanja te je zbog toga nekoliko dana bio zatvoren. Ili je to barem ono što Ministarstvo magije želi da vjerujemo.

Izvor: Pixabay

Kuća reptila u londonskom ZOO-u

Poznata scena u kojoj gledatelji prvi put dobiju hint da je Harry čarobnjak jer razumije zmije snimljena je u londonskom zoološkom vrtu. Njegovo je radno vrijeme svakim danom osim Božića od 10 do 17 sati pa vam, ako se zateknete u Londonu, predlažemo da posjetite to kultno mjesto. Tko zna, možda ste i vi parselust a da to i ne znate.

Izvor: Flickr

Povezano – Kviz o Harry Potter serijalu koji će rasturiti samo pravi znalci


Hogwarts Express

Jedan od prizora koji automatski probudi nostalgiju kod svih poterovaca jest predivni vijadukt okruženog zelenilom kroz koji se probija najpoznatiji vlak magijskoga svijeta. Ako želite doživjeti taj prizor i uživo, a ne gledati ga samo na platnima i ekranima, morat ćete posjetiti vijadukt Glenfinnan i dočekati vlak Jacobite. Doduše, možda nećete iznad njega vidjeti plavi leteći Ford, ali ipak se isplati. Ako želite doživjeti putovanje do Hogwartsa, morat ćete izdvojiti 35 funta.

Izvor: Flickr

Popis je priveden kraju, mjesta imate, na vama je samo da nabavite prijevozno sredstvo. Klasična metla, testral, hipogrif, leteći automobil, nevidljivi autobus – opcija je mnogo. A nemojte zaboraviti ni aparaciju. Sretan put i čuvajte se dementora.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s