Trikovi uz koje ćete pronaći (više) vremena za čitanje

So many books, so little time – rečenica je koju najčešće izgovaraju knjigoljupci koji ne mogu dočekati da se sklupčaju uz knjigu u udobnoj fotelji, na terasi ili plaži. Nedostatak vremena lako je iskoristiti kao izgovor za nečitanje ili za jako malo čitanja, i katkad zbilja jest tako, no ponekad se u ono što nazivamo nedostatkom vremena uguraju svakakve beskorisne aktivnosti koje vrlo lako čitanje izguraju s popisa prioriteta.

I iako vam se čini da u užurbanom ritmu nikako ne možete naći vremena za čitanje, koje smanjuje stres, pozitivno djeluje na pamćenje, poboljšava socijalne vještine i produljuje životni vijek, uvijek postoje načini za to. Ako vas zanima kako da u dnevni raspored ugurate koje poglavlje više, nastavite čitati jer donosimo popis aktivnosti koje će vam pri tome pomoći.

Uvijek nosite knjigu sa sobom

Neovisno o tome volite li čitati baš knjige ili koristite neku od aplikacija, uvijek ponesite štivo sa sobom kad izlazite iz kuće ili stana. Ako to učinite, čitati možete u tramvaju, dok ga čekate, dok čekate kod liječnika, u pauzi između predavanja, kad vam netko kasni na dogovor i u svim sličnim situacijama. Možda vam se ne čini da ćete stići puno pročitati, ali malo-pomalo i riješit ćete cijeli roman ili zbirku, a i čekanje će vam puno lakše pasti.

Ograničite si vrijeme na društvenim mrežama

Društvene su mreže u današnje vrijeme itekako korisne i svima nam je jasno da se mogu upotrijebiti u različite svrhe od kojih su mnoge i dobre i važne. No s druge strane, često njima besciljno lutamo pa se nakon sat vremena zateknemo kako gledamo neki bezvezni video ili čitamo stotine komentara ispod članka koji s nama i onime čime se bavimo nema nikakve veze. Upravo zbog toga ograničite vrijeme koje provodite na internetu, isključite ga, uzmite dobru knjigu u ruku i vjerujte da ju nećete moći ispustiti. A jamčimo da svijet neće propasti dok se ponovno ne priključite na mreže.

Čitajte čim se probudite ili neposredno prije spavanja

Ako ste knjigoljubac i jutarnji tip osobe, ovo je savršen savjet za vas. Upalite si alarm ujutro pola sata ranije i prije nego što uzmete mobitel u ruku, pročitajte koje poglavlje knjige koju ste sinoć ostavili. Čitati možete i dok doručkujete, a čak i pet stranica dnevno puno znači, jer znate da se kaže kamen po kamen – palača. Ako pak niste jutarnji tip, učinite čitanje dijelom svoje rutine pred spavanje. Pola sata prije spavanja (dobro, sat vremena, jer kome je dosta pola sata?) ugasite sve zaslone i internet i posvetite vrijeme najdražoj knjizi. Moguće nuspojave: pazite da se u tri ujutro ne zateknete u istoj pozi, jer ma još samo jedno poglavlje.

Slušajte audioknjige

Iako neki ljudi imaju zamjerke na ovaj tip čitanja, oni koji ga preferiraju, ne čuju ih jer upravo slušaju omiljeni roman. Velika je prednost audioknjiga što ih možete slušati bilo kad i bilo gdje – dok kuhate, čistite, odmarate, vozite se, šećete i slično – a postoji i puno aplikacija pomoću kojih možete uvijek knjigu imati u vlastitom džepu. Čak i ako vam ovo nije omiljeni način upijanja štiva, možete ga koristiti izvan kuće, a kad imate više vremena, posvetiti se baš čitanju.

Planirajte čitanje

Ponekad čitanje, kako biste ga ugurali u svoj život, trebate samo ugurati u planer. Ako ne ide drugačije, odredite si pola sata čitanja dnevno, upišite si to u planer ili kalendar ili si postavite tjedne ciljeve. Ako studirate književnost, ovo vam sigurno nije nepoznato jer dobro znamo da treba puno organizacije da se stigne pročitati onih 700 stranica do seminara u srijedu. Najvažnije je da ciljevi koje postavljate budu realni i da ne zaboravite da čitate zbog užitka.

Učlanite se u book klub ili si postavite izazov

Čitanje ne mora biti usamljeno, možete se učlaniti u književni klub ili se dogovoriti s prijateljem da čitate istu knjigu o kojoj ćete onda raspravljati. A ako ste ipak malo manje prijateljski, a malo više natjecateljski nastrojeni, uključite se u neki od čitalačkih izazova, primjerice Goodreadsov godišnji izazov, pratite što ostali knjigoljupci čitaju i tako povećajte učinkovitost.

Ako odlučite isprobati bilo koji od ovih savjeta, ne zaboravite da je čitanje uživanje, a ne posao, čak i ako ste student književnosti. Čitajte ono što želite, a ne ono što mislite da biste trebali. Pročitao sam sve od Krleže ne zvuči uopće loše, ali čemu to ako Krležu ne možete vidjeti ni nacrtanog? Isto tako, kvaliteta je uvijek važnija od kvantitete, nemojte se natjecati s drugima, nego čitajte koliko vi želite kako biste zadovoljili vlastitu potrebu za umjetnošću.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s