Victoria Hislop, „Oni koji su voljeni“: Putovanje kroz grčku povijest i sudbinu jedne obitelji kojem ćete se željeti vratiti

|Autorica: Victoria Hislop

|NaslovOni koji su voljeni

|Izdavač: Profil

|Godina izdanja: 2020.

Kad je Profil u siječnju obznanio da uskoro stiže prijevod novog romana Victorije Hislop, brojni su njezini obožavatelji, koji su se zaljubili još u Otok, krenuli odbrojavati do trenutka kad će roman Oni koji su voljeni moći držati u rukama. Nakladnik nas nije pustio da dugo čekamo te nam je to omogućio već četiri mjeseca kasnije, a očekivanja, koja su nakon četiri progutana Hislopičina romana bila velika, u potpunosti su zadovoljena, ako ne i nadmašena.

Posegnuvši kao i toliko puta dosad za uokvirenom kompozicijom, Hislop je još jednom ispričala povijest jedne obitelji popraćenu brojnim tegobama kroz fokalizaciju jedne od žena koja ju je proživjela. Prateći ratna zbivanja u Grčkoj tijekom burnog i krvavog dvadesetog stoljeća, upoznajemo Temis, na početku djevojčicu, a na koncu staricu, koja se pred unucima prisjeća okupacije, građanskih ratova i raspada vlastite obitelji.

– Možda se ja sjećam previše toga, zato povremeno imam glavobolje. Možda sjećanja mogu biti previše živa.

Od naivne djevojčice koja je spremna prihvatiti različitosti i nikoga ne osuditi, doživjevši užasnu smrt najbolje prijateljice, Temis odrasta u mladu ženu željnu borbe za ideale: jednakost i pravednost. Bježeći od obitelji podijeljene ratnim zbivanjima, odlučuje se za tegoban put koji će ju odvesti na mjesta koja nije mogla ni slutiti: u planine s puškom na ramenu, brojne zatvore i logore. Prvi muškarac kojeg je u životu voljela pokazat će joj koliko su ideali krhki, a kasnije će i sama shvatiti da se i njih isplati žrtvovati zbog važnijih stvari.

– Temis je spustila pogled na neuobičajen prizor, svoje noge u debelom platnu boje duhana. Nikad još nije bila toliko uzbuđena. Hlače. Osjećala se istovremeno kao naga i potpunije odjevena nego prije.

Tekst

Victoriju Hislop dosad smo upoznali kao marljivu istraživačicu koja je sposobna složenu povijest ispričati vrlo vješto, kroz dirljivu ispovijest koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a tu je titulu ovim romanom samo potvrdila. Ovoga je puta u središtu dirljive priče snažna mlada žena Temis, snažnija od svih dosadašnjih Hislopičinih junakinja, koja se hrabro nosi sa svom patnjom i pokušava pronaći sreću u razrušenom svijetu. Čak i kad napokon osnuje vlastitu obitelj i kad se skupa s njom ponadamo da je nevoljama – i političkim i privatnim – kraj, zadesi ju još jedna koja nas tjera da napetu priču čitamo u jednom dahu, kao i sve romane talentirane Hislopice napisane prije ovoga.

Poznati način pripovijedanja i još jedno suprotstavljanje američke moderne kulture tradicionalnoj grčkoj također su poveznica s ranijim romanima iste autorice, a nakon čitanja bit ćete sigurno za nijansu bolji poznavatelji grčke povijesti i previranja na Peloponeskom poluotoku. Ako se čitajući One koji su voljeni sjetite Marije i Anne ili vam zauzimanje Cipra bude poznato, shvatit ćete da je ovo priča još jedne obitelji iz razdoblja kojim se Hislop već bavila u ostalim romanima, a djelići povijesne slagalice lakše će sjesti na mjesto. Iako su povijesna zbivanja okosnica djela, povijest ispripovijedana na ovaj način ponukat će vas da istražujete i pokušavate saznati što više čak i kad se, na kraju romana, oprostite s Temis.

Ako ste čitali romane Victorije Hislop, sigurne smo da ćete ovaj zdušno dočekati kao i mi, i da vas neće razočarati. Ako niste, vrijeme je da posegnete za zanimljivom pričom jer smo sigurne da će se ovaj roman upisati na listu onih koji su voljeni, na kojoj se, vjerujemo, već nalaze Otok, Povratak, Nit Praskozorje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s