Prodaja je naglo pala i uzrokovala probleme nakladnicima, u tijeku su brojna sniženja

Nedavno provedeno istraživanje čitalačkih navika Hrvata i tržišta knjige dalo je poražavajuće rezultate: tek 38% građana kupuje knjige, dok je jednu knjigu u posljednja tri mjeseca kupilo samo 23% građana, i to neki za sebe, a drugi kao poklon. Ove brojke ne iznenađuju jer je trend vidljiv još od 2017. godine, a također je značajno i da više od polovice ispitanika knjige kupuje isključivo na popustu.

Kad sagledamo spomenute brojke u kontekstu krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, možemo očekivati da će sljedeće godine one biti i manje. Nije nepoznata činjenica da izdavači ne posluju najbolje ni u normalnim vremenima, a izvjesno je da će im ova kriza – najprije mjesec dana tijekom kojih su bili zatvoreni, a potom i smanjena potražnja – uzrokovati dodatne probleme.

books-1163695_1920.jpg

Hrvatsko izdavaštvo u permanentnoj je krizi, sigurno će se objavljivati manje

Seid Serdarević, osnivač Frakture, progovorio je za Jutarnji upravo o problemima koje ih sve čekaju. Kako kaže, to i ne iznenađuje jer je hrvatsko nakladništvo u krizi još od 1991. Snažno ga je pogodila i kriza 2008. godine, a kad se počelo disati, dogodila se korona.

– Sigurno će svi smanjivati broj novoobjavljenih knjiga, vidjet ćemo koje će ionako male naklade biti još manje. Izdavaštvo u Hrvatskoj je u permanentnoj krizi, od one 1991. – 1995., od 2008., koja je trajala skoro do neki dan, pa krize s Algoritmom. Stalno smo u kriznom menadžmentu. Najugroženije su knjižare, zbog najmova…

Knjižare i knjižnice bile su zatvorene mjesec i pol, a prema Serdareviću, gubitak koji proizlazi iz ta dva mjeseca iznosi oko 50 milijuna kuna s obzirom na to da online prodaja čini samo 10 – 15% ukupne prodaje. Na udaru su i brojne manifestacije – u svibnju i lipnju inače se održavaju Festival kratke priče, Zagreb Book Festival, Lit Link… – čije je održavanje, a i posjećenost ako se održe, sad upitno.

Serdarević ističe i kako će se nakladnička branša morati naviknuti na novo normalno, a to uglavnom znači da će se pažljivije birati što se objavljuje, da će se manje objavljivati te da neće svatko tko napiše knjigu dobiti priliku objaviti je.

– Mi još nismo dosegnuli broj predrecesijskih naslova! Ukupan broj naslova koji se objavljuje opada, što nije nužno loše. Stvari će se pažljivije birati, morat ćemo se svi skupa vratiti back to basics. Neće biti prilike da svatko tko je napisao knjigu, da je i objavi.

Iako kvantiteta ne znači i kvalitetu i premda kvaliteta može biti narušena zbog kvantitete, ne možemo ne zapitati se što to znači za mlade i neafirmirane autore. Dosad su još imali prilike prijaviti se na različite natječaje i sufinanciranja kako bi objavili djelo koje je netko prepoznao kao dobro, a pitanje je koliko će koronakriza utjecati i na taj segment.

U tijeku su brojna sniženja knjiga

U svakom slučaju, ako želite pomoći u radu (omiljenim) izdavačima, vrijeme je da krenete kupovati knjige. Upravo su u tijeku brojne akcije, a mi u nastavku izdvajamo neke od njih.

Profilova proljetna superakcija krenula je još krajem ožujka, a u ponudi je hrpetina naslova, uključujući i novitete, poput romana Victorije Hislop Oni koje sam voljela. Neke od njih možete nabaviti već po 9 kuna, a cijeli popis i upute za naručivanje čekaju vas na poveznici. Naklada OceanMore dvadeset posto je snizila cijenu starijih naslova, dok su novi sniženi deset posto, a sve detalje možete provjeriti na njihovoj službenoj stranici.

IMG_20200314_165003

Ako ste ludi za publicistikom i želite kompletirati izdanja Igora Rudana ili koju drugu zbirku, svratite u Knjižaru Ljevak ili na njihov web-shopOndje će vas dočekati snižena publicistika, i to 50%, sve do 31. svibnja. Na sniženju su i Drugi spol, knjiga koja opisuje drugost i identitet žene iz biološke, marksističke i psihoanalitičke perspektive, kao i komplet Kristina Švedska Papina kći Darija Fota.

Sniženjima publicistike priključila se i Fraktura koja je povodom virtualnog Kliofesta čak 12 naslova snizila za 30 posto. O kojim se izdanjima radi, saznajte klikom na poveznicu. U Booklet naklade Fokus na hit sigurno ste i dosad već zavirili, a trenutno vas tamo na sniženju čekaju brojni hitovi. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe ako ste obožavatelj Johna Greena ili bojanki za odrasle, a što još nude, provjerite ovdje. Ako posjetite Znanje, do kraja mjeseca možete kupiti strani naslov po 25% nižoj cijeni.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s