Uskoro ćemo saznati kome od četvero hrvatskih književnika u ruke ide Nagrada EU-a za književnost

Nagrada Europske unije za književnost dodjeljuje se najboljim novim i mladim europskim autorima s ciljem jačanja njihove međunarodne vidljivosti, a ove je godine u užem izboru četvero hrvatskih književnika: Kristina Gavran (Gitara od palisandra), Maša Kolanović (Poštovani kukci), Nenad Stipanić (Bogovi neona) i Zoran Malkoč (Umro Supermen), prenosi tportal.

Nagrada EUPL dodjeljuje se od 2009. godine, i to piscima proznih djela iz 41 zemlje sudionice inicijative Kreativna Europa. Svaki pobjednik dobiva novčanu nagradu u iznosu od pet tisuća eura, uz veliku međunarodnu promociju te ima priliku financirati prevođenje djela uz pomoć spomenute inicijative. Osim toga, pobjednici se predstavljaju i na glavnim europskim sajmovima knjiga, kao što su Frankfurt, London, Göteborg i Festival Passaporta u Bruxellesu.

U okviru ovogodišnje dodjele 19. svibnja proglasit će se pobjednici iz 13 zemalja (trećine sudionica): Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

Dodjelu Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) organizira Europska komisija u suradnji s Europskom federacijom knjižara, Europskim vijećem pisaca i Federacijom europskih izdavača. Autore predlažu nacionalni žiriji, čiji su članovi za Hrvatsku Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s