Projekt Decameron 2020 privukao brojne spisatelje koji se umjetnošću bore protiv pandemije

Online inicijativu Decameron 2020 pokrenule su tri riječke autorice – Ana Cerovac, Antonija Mežnarić i Vesna Kurilića dosad je ova platforma za kolektivno književno stvaralaštvo zabilježila velik odaziv brojnih autora koji su prikupili više od sto priča iz karantene, prenosi tportal.

Projekt su začetnice pokrenule kako bi se virtualni svijet ispunio književnošću te kako bi se barem djelomično nadomjestili otkazani kulturni sadržaji. Boccacciovi su likovi pobjegli daleko iz grada tijekom kuge, a današnji autori koriste internet kao sigurnu zonu za pripovijedanje. Prednost je ovog virtualnog okupljanja što mu se čitatelji u svako doba mogu priključiti iz sigurnosti svog doma. Pitale smo začetnice projekta kakav je odaziv i jesu li se nadale tolikoj količini lijepih reakcija.

– Kad smo kretale s projektom, nadale smo se da ćemo imati pozitivan odaziv i dovoljno priča za tjedno objavljivanje, ali sva naša očekivanja nadmašila je količina priča koje smo dobile, do te mjere da smo ih mogle objavljivati na dnevnoj bazi. Točnije, u mjesec i pol dana u uredništvo je stiglo preko 140 priča. – navode Ana, Antonija i Vesna.

93780595_128043458826316_343090938316324864_n

Ante Curać: Pamćenje tete Milke. Izvor: Facebook/Decameron 2020

Projekt Decameron 2020. prisutan je na blogu i pripadajućim društvenim mrežama, gdje se svakodnevno objavljuje po jedna priča. A teme su zbilja raznolike i obuhvaćaju introspektivne crtice jednako kao i humoristične novele. Raznoliki su i njihovi tvorci: autori su Decamerona 2020. i neki iskusni pisci, kao i nadareni početnici, a javljaju se čak i iz dijaspore. Najstariji je sudionik rođen davne 1933., a među do sada objavljenim tekstovima ima i onih koje su napisali učenici srednje škole.

– Osim što su ih slali autori iz svih krajeva Hrvatske, od Korčule do Varaždina i od Pule do Osijeka, značajan broj došao je i iz dijaspore, ali i susjednih zemalja. U inicijativu su se uključili autori svih dobnih skupina, pri čemu je nastala potreba da se, uz deset raspisanih tema, stvori i posebna rubrika, tzv. Teen Decameron za priče najmlađih sudionika. Mislimo da je činjenica da smo puno toga objavile dovoljan dokaz da smo zadovoljne onim što nam je pristiglo i posebno nas veseli velika čitanost koju možemo pratiti na blogu. U današnje vrijeme malih naklada dekameronski autori imaju priliku postići čitanost kakvom se mogu ponositi. Baš kao što nam priče dolaze iz inozemstva, tako se čitaju ne samo u Hrvatskoj, nego i van granica, što je online druženje povodom Noći knjige samo potvrdilo pošto su nam se tom prilikom javili (prvenstveno mladi) čitatelji iz svih krajeva svijeta. – kažu pokretačice inicijative.

Po ukidanju izvanrednog stanja izbor priča ući će u elektroničku zbirku Decameron 2020 – priče iz karantene, a u planu su i tiskana izdanja.

– Smatramo da je projekt ispunio svoju svrhu, dao ljudima nešto čemu se mogu veseliti u vrijeme izolacije, a autorima platformu za objavljivanje u ovo turbulentno vrijeme kada postoji posebna potreba da se progovori o svemu što nas okružuje. Primjerice, u pričama zagrebačkih autora posebna je pažnja posvećena Zagrebu, što je pokazalo kako se oni, svatko na svoj način, suočavaju s posljedicama potresa i žele se na ovaj način solidarizirati sa sugrađanima.

Vrijeme za prijavu je isteklo, no i dalje možete uživati u pričama na blogu i Facebooku, a uskoro, nadamo se, i u fizičkim primjercima zbirke.

– Iako 30. 4. zatvaramo sam natječaj, u uredništvu još uvijek imamo pozamašan broj priča koje čekaju na svoj red i koje ćemo objaviti početkom svibnja. Nakon toga projekt ulazi u drugu fazu i u izradu e-zbirke, a nadamo se i tiskanim izdanjima, naravno, u okviru mogućnosti u vremenima koja nam dolaze.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s